czwartek, 30 stycznia 2014

Gotowanie w Motylkach :)



Jedna z czytelniczek, na fb blogowym śmiała się, że gotujemy w motylkach :) Oczywiście przed oczami, zapewne również koleżance, stanęła grupa dzieci przygotowanych do skoku na wielką wodę.
Prawdę mówiąc, poniekąd tak właśnie jest. Mimo bowiem, że dużo mówi się o dobrym sposobie odżywania, o nacisku, szczególnie u dzieci, na dbanie o wartości pożywienia, zachowanie, w miarę możliwości piramidy żywieniowej, regionalność produktów itd, wciąż dzieciaczki mają braki, zdecydowanie wynikające z braków domowych.

W grupie Motylki postawiliśmy więc dziś na kasze jaglaną.
Zdrową, łatwo strawną, nawet dla uczuleniowców, kasze jaglaną.



Makaron conchiglioni w sosie pomidorowym z mięsem.

To już kolejny przepis z użyciem makaronu conchiglioni. Tym razem, zamiast zwykłego Spaghetti Bolognese, powstała wersja Conchiglioni Bolognese ;)
Przepis o tyle nam się spodobał, ze makaron jest tu wyjątkowo nasączony smakami dania, bowiem gotowany jest bezpośrednio w sosie.

wtorek, 28 stycznia 2014

Gulasz z pęczakiem

Gulasz. Soczyste mięso, rozpływające się w ustach, ściekający po brodzie, gęsty i pełen aromatów sos, zdrowa kasza typu pęczak, garść zieleniny i ten smaczek "kiszonki", któy nie raz jest ogrókiem przygryzanym prosto ze słoja, a nie raz pieczarkami marynowanymi, które właśnie dziś zostały zastosowane.

Gulasz kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Długo duszony, roztaczający po całym mieszkaniu uwodzący zapach.
Och, ileż razy nie można było się go doczekać. 

Jak donosi Wikipedia:
Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt.

Dla nas to delikatniejszy, nież węgierska wersja, nie raz z dodatkiem warzyw, prawdziwy larytas. Uwielbiany...

środa, 22 stycznia 2014

Muszle nadziewane mięsem

Dziś, dzięki firmie Agnesi, mamy możliwość wypróbowania wielkich i pysznych muszli conchiglioni.Początkowo nie wiedziałam w ogóle co z nimi zrobić. Chciałam je wykorzystać stuprocentowo. Wpadły mi więc do głowy zapiekane muszle z serami, z jakimiś fajnymi sosami. Koniec końców wybór padł na muszle z mięsem, "zapiekane" w rosole.

Muszle Conchiglioni to nowość firmy.

piątek, 3 stycznia 2014

Placek cynamonowy z jabłkami w blaszce z pokrywą

Dziś bardzo się cieszymy. Nie tyle z zawartości blachy, co z niej samej. Bywało bowiem, że z niedzielnym ciastem, do rodziców, chodziłam w jakiś zawiniątkach, torbach z upchaną blachą tradycyjną czy innymi wynalazkami chwili.
Dzięki firmie Redcoon, z którą wciąż współpracujemy ;) udało się nabyć blachę z pokrywą do pieczenia i przenoszenia ciast.
W środku wspaniałe, wilgotne, delikatne ciasto cynamonowe z jabłkami i kokosową kruszonką.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...