czwartek, 25 lipca 2013

Tilapia

Ten wpis jest bardzo ważny. Gdy usmażyłam tilapię, pełna werwy i radości z wyglądu i niesamowitego smaku ryby, pochwaliłam się nią na fb rybnym, po czym skrzydła mi opadły, gdy dowiedziałam się, że ta ryba to w sumie nie ryba. Poczytałam nieco, pogrzebałam w sieci, po czym rzuciłam się do kosza na śmieci, gdzie, na wyciągniętym opakowaniu znalazłam wszystkie oznaczenia, uspakajające moje skołatane nerwy i potwierdzające, że ryba była dobra :)

Nasza tilapia pochodziła bowiem z firmy GlobalFish. Nie jestem w stanie potwierdzić, czy każde słowo opisywane na stronie firmy jest prawdą ale wyczytałam, co następuje...


Akwakultura firmy Global Fish znajduje się w miejscowości Bońki koło Płońska (woj. mazowieckie). Jej powierzchnia to cztery hektary, a zdolność produkcyjna to 1300 ton ryb rocznie. Na chwilę obecną jest to największa i najbardziej nowoczesna akwakultura w Europie. Ryby hodowane są w systemie zamkniętego obiegu wody, z zastosowaniem najnowocześniejszej technologii sprowadzonej z Izraela. Hodowla jest w pełni zautomatyzowana i pod stałym nadzorem.
Nasze ryby rosną w warunkach zbliżonych do naturalnych, w specjalnie stworzonym mikroklimacie. Karmione są naturalnymi paszami najwyższej jakości. Nie stosujemy sztucznych dodatków, hormonów, czy antybiotyków. Sterylne warunki, jakie panują na terenie hodowli są gwarancją tego, że rosną zdrowo.
Spółka Global Fish powstała zarówno w odpowiedzi na rosnące potrzeby wymagających konsumentów, jak i światowe trendy w rozwoju akwakultury przyjaznej środowisku. Nasza działalność idealnie wpasowuje się w obecną sytuację rynkową, wynikającą jednocześnie z rosnącego popytu na produkty rybne jak i kurczące się zasoby ryb w morzach oraz oceanach. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), akwakultura jest najszybciej rozwijającym się segmentem rynku żywności na świecie.
Naszą misją jest popularyzacja świeżej ryby. Świeże, znaczy nigdy nie mrożone. Świeże, znaczy zdrowe. Świeże, znaczy dobre.
Oferujemy świeże ryby najwyższej jakości. Naszą technologię wyróżnia rygorystyczna kontrola procesu wzrostu ryby od narybku do połowu. Ryby rosną w procesie zrównoważonym, zgodnym z ich środowiskiem naturalnym, wolnym od antybiotyków, chemii, czy hormonów. Dzięki temu nasi konsumenci mają pewność, że otrzymują produkt pełnowartościowy, powtarzalny jakościowo zarówno pod względem wielkości, wagi, smaku i wartości odżywczych.
Proces mrożenia niszczy strukturę tkanki mięsnej, co w przypadku delikatnego rybiego mięsa negatywnie wpływa na dalszy proces obróbki i finalne walory konsumpcyjne. Więc… oferujemy ryby, które nigdy wcześniej nie były zamrażane.


Nasza ryba mimo wszystko była pyszna.

  • 1 ryba tilapia z dobrej hodowli Polskiej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka mieszanki przypraw w stylu syczuańskim
  • 50 g masła
  • kalafior, brokuł 

Rybę natarłyśmy solą, pieprzem i mieszanką w stylu syczuańskim, rozrobionymi w 2 łyżkach oleju rzepakowego. Po pół godzinie w lodówce obsmażyłyśmy rybę na masełku. Podałyśmy z warzywami gotowanymi na parze.

Danie okazało się proste w przygotowaniu, wyśmienite w smaku, dzięki dobrym produktom, wspaniałe i zdrowe.
Polskie ryby będziemy promowały bo wciąż wszyscy zdecydowanie za mało ich jemy.
Nasza ryba nawet nie jest droga czy niedostępna - dyskont wszystkim znany, więc nie mamy możliwości usprawiedliwiania się.
Dodatkowo świeże, gotowane na parze warzywa wspaniale dopełniły smaku i wartości odżywczych dania więc nic, tylko polecamy wypróbować nasz przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...