Są takie ciast,a które niemal po nocach się śnią. Nasze kruche, z budyniem i truskawkami znalazłam jakiś czas temu na blogu Moje Wypieki. Tam, ciasto było z malinami i posiadało nieco więcej cukru ale już na oko wyglądało fantastycznie!
Fajnie, że w sumie każdy owoc nadaje się do uzupełnienia smaku ciasta a pianka budyniowa jest powalająca na kolana. Delikatna, sprężysta, nawet w naszym archaicznym piekarniku udała się wspaniale.
Na ciasto kruche:
kostka margaryny lub masła - 250 g
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Na piankę budyniową:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
500 g truskawek nierozmrożonych
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Dużą tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stC przez około 20 minut.
Wystudzić Ubić białka. Gdy będą sztywne, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlać olej Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać, ułożyć maliny, zetrzeć resztę zamrożonego ciasta
Piec 40 min w 190 stC
Ciasto jest rewelacyjne i bardzo proste do zrobienia. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWitam a na jaka blaszke jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńBlacha tradycyjna - wówczas wychodzi wówczas niższe.
UsuńTutaj jest robione w dużej tortownicy.
Ciasto super i szybkie do zrobienia polecam bo dobre .
OdpowiedzUsuń