wtorek, 31 stycznia 2012
Hiszpańskie ptysie
125 g margaryny
200 g mąki
4 jaja
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder na glazurę
szklanka wody
Jak zrobić?
W garnku gotujemy szklankę wody w której rozpuszczamy pół malej margaryny czy masła - lepiej chyba nawet i szczyptę soli. Gdy wszystko zagotuje się wsypujemy jednym ruchem przesianą mąkę, energicznie mieszając do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Masę studzimy. Gdy masa wystygnie miksujemy wszystko z jajkami, pojedynczo je wbijając. Na papierze do pieczenia posmarowanym olejem wyciskamy rękawem cukierniczym kółka o około 7 cm średnicy. Papier tniemy na kawałki i tak przygotowane ptysie smażymy na oleju, wsadzając je do rondla papierem do góry, który bardzo łatwo odchodzi po około minucie. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Gotowe posypujemy cukrem pudrem bądź zanurzamy w lukrze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy