poniedziałek, 14 października 2013

Jabłecznik

Grzechem byłoby, nie upiec szarlotki, gdy wokoło uśmiechają się do nas królowe polskich sadów - jabłka. Jabłeczników jest tak dużo, ile cukierników. Jabłka można w ogóle wykorzystywać na tysiące sposobów. Pieczone, smażone, w postaci soków, deserów, placków i zup. Każde danie może zawierać w sobie więcej czy mnie jabłek, ale dodanie ich jest prawdziwą eksplozją wielu smaków.
Dlatego staram się jak najwięcej korzystać z darów natury. Jabłka są uniwersalne a, upiec pyszną szarlotkę, powinna każda gospodyni domowa.
Ja, moje poszukiwania najlepszego przepisu, chyba dziś zakończyłam.

Oto najlepszy jabłecznik pod słońcem.





Potrzebujemy:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • cynamon
  • około 1,5 kg jabłek
  • ok 2 łyżeczek cynamonu
Sposób przygotowania:
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce.
  • Wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem i, po jakimś czasie delikatnie odcedzić z nadmiaru soku.
  • Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
  • Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka.
  • Z tego zagnieść ciasto - będzie delikatne, tłustawe, bez leżakowania w lodówce, jak tradycyjne ciasto kruche, nieco klejące się.
  • Podzielić ciasto na dwie części.
  • Pierwszą część ciasta wyłożyć na formę kwadratową, wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
  • Na ciasto wyłożyć równomiernie, przygotowane wcześniej jabłka.
  • Przykryć  wszystko pozostałą częścią ciasta - ja rwałam na kawałeczki, układając wszystko równo.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się zezłoci.



Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem.
Jest pyszne.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...