niedziela, 20 października 2013

Ciasto orzechowe. Orzechowiec z jabłkami.

Jesień.
Gdy piszę o naszym orzechowcu, za oknem leje jak z cebra. To dodatkowy impuls, żeby siąść przed monitorem z kawałkiem dobrego ciasta, herbatą w kubku i, podzielić się ze wszystkimi wspaniałym ciastem typowo jesiennym.

Dary jesienie są obfite. Wśród nich oczywiście są jabłka i orzechy. Dlaczego by więc ich nie połączyć? Poszukiwałam najlepszego przepisu do wypróbowania. Miałam w zanadrzu kilka moich, już znanych, ale natknęłam się na orzechowca z jabłkami i tak mnie zainteresował, że postanowiłam przerobić go nieco na nasza modłę. Stał się więc wilgotnym, puchatym keksem , z mnóstwem rozgrzewających aromatów i wypróbowanych połączeń.





  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 125 g rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodajemy margarynę i chwilkę mieszamy, do połączenia składników.
Osobno mieszamy z sobą składniki suche, czyli mąkę, kaszkę, przyprawy, proszek i sodę.
Łączymy składniki suche z pianą z jajek, dodajemy do nich rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka, oraz ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny.

Ciasto przekładamy do szerokiej keksówki, lub innej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką manną lub wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stC przez 50 min - do suchego patyczka.



Ciasto można polać czekolada, posypać cukrem pudrem lub zajadać prosto z formy, jeszcze ciepłe tak, jak zrobiłyśmy to my :)


Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...