sobota, 7 września 2013

Szybka drożdżówka ze śliwkami

Ciasto drożdżowe przywołuje wspomnienia. Każda babcia piekła bowiem jakieś ciasto drożdżowe. O ile nie dodawała do niego soli zamiast cukru, zazwyczaj smakowało niebiańsko, szczególnie po latach.
Ja chyba nie pamiętam ciasta mojej babci, ale uwielbiam je, mimo wszystko nazywają dziecięcymi wspomnieniami.
Kocham "drożdżowe" za miłość jaką trzeba w nie włożyć.Nie raz jest to też siła, wytrwała praca i umiejętności, ale zawsze, długotrwałe obcowanie z ciastem daje pokłady energii, jakie chyba żadne inne ciasto nie może dać.
Nie zawsze jednak mam czas na wyrabianie ciasta...
Wówczas z pomocą przychodzi "szybka drożdżówka".



Potrzebne produkty:
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 20 g drożdży świeżych lub 1.5 łyżeczki drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 60 masła
  • 100 ml mleka
Wykonanie:

Wszystkie produkty do ciasta drożdżowego zawsze mam w temperaturze pokojowej. Dodatkowo podgrzewam w mikrofali mąkę do takiego stopnia, że dłoń przykładana do powierzchni mąki wyczuwa delikatne ciepło.

Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku.
W misce umieszczam wszystkie składniki, dolewam mleko z drożdżami i dokładnie mieszam mikserem.

Powstałe ciasto wkładam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy, dekoruje śliwkami (czy innymi owocami) i posypuje cukrem.

Wstawiam do zimnego piekarnika, który włączam z chwila przygotowania ciasta na 180 stC. 
Piekę około 45 min, od momentu nagrzania piekarnika, do tzw suchego patyczka.



Polecam, smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...