poniedziałek, 16 września 2013

Zupa Cukiniowa z testem rozdrabniacza

Cukinia najlepsza jest późnym latem czy jesienią. Gdy jeszcze świeci słońce, ale jego promienie nie są już tak ciepłe, wówczas zupa cukiniowa dodaje energii ale jednocześnie nie jest ciężka.
Cukiniową w tym czasie jemu często. Nie tylko dlatego, że sąsiadka zarzuca nas sporą ich ilością, ale po prostu bardzo nam smakuje
Jest szybka w przygotowaniu, delikatna, z nutą najróżniejszych dodatków.


Potrzebne produkty:
  • 500 g cukinii
  • 100 g ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1 cebula czosnkowa (biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, 
  • ostra pasta paprykowa (na czubeczek łyżeczki) ewentualnie chilli posiekane, w płatkach itd
  • ok 2 litrów bulionu
  • śmietana



Posiekaną cebule podsmażyć do zeszkalenia na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz poszatkowane warzywa. Wszystko zmieszać, podsmażyć chwilkę, po czym zalać przygotowanym wcześniej bulionem. 
Gotować ok 20 minut, pod koniec doprawiając do smaku solę, świeżo mielonym pieprzem czy ulubionymi ziołami. Dla ostrości dodaję również pastę paprykową. Bardzo delikatnie, bo jest upiornie ostra :)

Pod koniec dotowania zupę zmiksować na krem.

Podawać z kleksem gęstej śmietany i, na przykład, tak jak my, z kopytkami delikatnie obsmażonymi na maśle.



Do przygotowania zupy użyłyśmy sprzętu ze sklepu Redcoon. Rozdrabniacz Russell Hobbs Desire posiadający silnik o mocy 380 W, szklana miskę o pojemności 1 litra oraz ostrza ze stali szlachetnej, dla których nie ma rzeczy nie do poszatkowania.

Sprzęt jest łatwy w użytkowaniu. Z jego pomocą, bardzo szybko, można przygotować wiele dań czy komponentów do ich stworzenia. Często obsługuje go Kinga ponieważ rozdrabniacz jest urządzeniem lekkim i na prawdę dziecinnie prostym w obsłudze.

Jak dla mnie ma jeden mankament. Brakuje mi w nim choćby jednego kawałeczka gumy czy korka na spodzie misy, który powodowałby lepszą przyczepność urządzenia do blatu roboczego. Misa szklana jest estetyczna i daje pogląd na stopień poszatkowania warzyw, ale niestety, potrafi jeździć po całej szafce. Jest to szczególnie uciążliwe, gdy za gotowanie zabierają się dzieci :)


1 komentarz:

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...