niedziela, 8 września 2013

Bezjajeczne ciasto kawowo-kakaowe z czekoladą i figami

W naszym domu nie ma niedzieli bez ciasta. Chodzimy do dziadków na obiad, niosąc w blaszce coś na deser.
Dziś zagapiłyśmy się nieco i nie kupiłyśmy jajek. Wymuszona sytuacja zmusiła nas więc do poszukiwań dobrego przepisy na ciasto zrobione z bardzo ograniczonych produktów.
Nasz wybór padł więc na czekoladowe ciasto kawowe z figami i kawałkami białej czekolady, posypane nieco cukrem pudrem, z dodatkiem paru kropel wody różanej i zupełnie bez jaj.
Przepis zaczerpnęłyśmy i nieco zmodyfikowałyśmy z bloga Wypieki z Pasją.



 Produkty:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kawy
  • łyżka wody różanej
  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka octu
  • ok 5 świeżych fig


Wykonanie

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, po czym zmieszać wszystko razem do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na nim figi pocięte w ćwiartki.
Piec około 35 minut w 180 StC



Ciasto jest bardzo smaczne, intensywne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...