W naszym domu nie ma niedzieli bez ciasta. Chodzimy do dziadków na obiad, niosąc w blaszce coś na deser.
Dziś zagapiłyśmy się nieco i nie kupiłyśmy jajek. Wymuszona sytuacja zmusiła nas więc do poszukiwań dobrego przepisy na ciasto zrobione z bardzo ograniczonych produktów.
Nasz wybór padł więc na czekoladowe ciasto kawowe z figami i kawałkami białej czekolady, posypane nieco cukrem pudrem, z dodatkiem paru kropel wody różanej i zupełnie bez jaj.
Przepis zaczerpnęłyśmy i nieco zmodyfikowałyśmy z bloga Wypieki z Pasją.
Produkty:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka kawy
- łyżka wody różanej
- tabliczka białej czekolady
- łyżka octu
- ok 5 świeżych fig
Wykonanie
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, po czym zmieszać wszystko razem do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na nim figi pocięte w ćwiartki.
Piec około 35 minut w 180 StC
Ciasto jest bardzo smaczne, intensywne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy