Nie raz wstyd się przyznać, ale niektórych smaków się nie zna. Moim, nieznanym smakiem, były świeże figi. Zawsze dostępne były figi suszone, zapakowane w woreczki, z radością obrabiane przez innych. Całe szczęście jednak, coraz częściej, nawet do małych miejscowości, zaglądają takie wspaniałości. Dodatkowo, gdy są w zachęcających cenach, zapaleńcy, tacy jak ja, nie mogą przejść niewzruszeni.
W związku z posiadaniem, zadałam więc wczoraj na fb zapytanie o przepis na WIELKIE OCH ze świeżych fig. Nie dostałam za dużo inspiracji, choć te niektóre zapewne wykorzystam, więc postanowiłam kombinować sama.
Wykombinowałam ciasto razowe inspirowane ciastem owocowym Moich Wypieków i produktem, jaki miałam okazję próbować na warsztatach kulinarnych w poznańskiej Cucinie - Figa z makiem Eterno
Potrzebne produkty:
- 100 g masła
- 80 g cukry trzcinowego
- 3 jajka
- 40 ml mleka
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki mielonego maku
- 16 g cukru waniliowego
- ok 5 świeżych fig
- ok 100 g migdałów w słupkach
Wszystkie produkty powinny być doprowadzone do temperatury pokojowej.
Masło miksujemy do powstania puszystej masy. Do niej dodajemy kolejno: przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę, cukier, łyżkę mleka, jajko i część maku, i tak do wykorzystania wszystkich produktów.
Figi tniemy na plastry.
Tortownicę, o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartymi migdałami. Do tak przygotowanej wlewamy ciasto. Na cieśnie układamy pokrojone figi, posypujemy migdałami.
Pieczemy ok 40 min w 180 stC.
Ciasto jest wspaniale delikatne, wilgotne, odpowiednio słodkie. Dzięki mące razowej zdrowe ;) a przez obecność fig, kuszące :)
Nie jest to, co prawda, moje WIELKIE OCH, ale polecam serdecznie.
pyszny pomysł, nie jadłam jeszcze ciasta z figami:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Szczególnie, że teraz jest sezon na figi i można je kupić na prawdę w atrakcyjnej cenie.
Usuńrobi ogromne wrazenie. ciasto jak powiedzenie :) nie ma to jak inspirowac sie codziennoscia. brawo!!!
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowe. Bardzo wilgotne, o delikatnym smaku wanilii i maku, z oryginalnym posmakiem fig i ich zachwycającym wyglądem.
UsuńFiga z makiem...Ot, tak smacznie :)