Seler nie przez każdego jest lubiany. Podobno ma dziwny smak. Fakt, należy on do specyficznych, ale żeby od razu rezygnować z niego całkowicie?
Dla mnie seler jest wspaniały. Nie tylko rośnie mi w doniczce, dostarczając świeżego ziela do zup, ale uwielbiam jego bulwy. W naszym domu przyrządzamy go więc na wiele sposobów. Gotujemy z niego zupy, koniecznie z prażonymi nasionami, robimy zdrowe surówki czy, właśnie przygotowujemy w postaci najróżniejszych zapiekanek.
Osobiście cenię w nim to, że jest pospolity, tani i wszechstronny. Można go uprawiać w doniczce, jak wspomniałam wcześniej. Kupowany przez cały rok dostarcza równie dobrego materiału a, jeśli mamy dostęp do ekologicznych selerów, możemy je przezimować w chłodnym pomieszczeniu - u nas jest to piwnica, zakopany w piasek :)
Potrzebne produkty
- ok 500 g selera
- ok 4 średniej wielkości ziemniaków
- 3 marchewki
- sok z cytryny
- ok 100 g sera żółtego, tartego
- 400 ml słodkiej śmietany
- ząbek czosnku
- garść świeżych ziół - u nas tymianek, bazylia, szczypior, szałwia, w ulubionych ilościach
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ząbek czosnku
Przygotowanie
- Seler obieramy i kroimy w plastry, szerokości około 1 cm. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał.
- Ziemniaki i marchewkę również obieramy, kroimy w podobnej szerokości plastry.
- Zioła siekamy. Ser trzemy na tarce warzywnej. Czosnek miażdżymy i siekamy dokładnie.
- Ze śmietany, sera żółtego, ziół i przypraw, robimy masę.
- W wysmarowanej tłuszczem formie, przygotowane warzywa układamy dachówkowato, a wszystko polewamy masą serową.
- Zapiekamy około 40 min w 180 stC. Początkowo radzę przykryć danie folią aluminiową a, około 10-15 min przed końcem zdjąć ją i przyrumienić ser.
Seler w tej potrawie traci swoją selerowatość :)
To zachęta dla tych, którzy za smakiem selera nie przepadają.
Przygotowany w śmietanie, z serem i ziołami, jest delikatny, słodkawy, nasycony smakami.
Polecamy
Ja seler surowy i marynowany lubię, natomiast gotowanego nie, ale zapiekanego nie jadłam. Ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować i koniecznie podzielić się opinią.
Usuń