Maślane bułeczki
upiekłam za namową innych blogerek. Co jakiś czas organizują „Wypiekanie na
śniadanie”, ale dopiero w tym tygodniu znalazłam na tyle dużo czasu, żeby
zmierzyć się z wyzwaniem.
Uwielbiam
piec ciasto drożdżowe. To dla mnie kwintesencja „domowego ogniska”. Myślałam jednak,
że delikatne i maślane bułki są skomplikowane w przygotowaniu i wymagają dużej
uwagi. Myliłam się. To jedno z łatwiejszych wypieków, z jakimi miałam ostatnio
do czynienia. Wymagają czasu, ciepła i miłości. Podczas wyrabiania ciasta,
również nieco siły, ale to praca bardzo przyjemna.
Dziewczyny
upiekły z przepisu 11 bułeczek. Ja zrobiłam ich nieco mnie. Były jednak
wielkie, akurat na obfite śniadanie.
Maślane bułeczki z
kruszonką
czas przygotowania: 25 minut + 2
godziny wyrastania + 25 minut pieczenia
Bułeczki:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn:
Wymieszać
drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z
zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w
temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy
ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia,
zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką,
odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w
miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać
kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do
zrumienienia.
Zdjęcie pochodzi ze strony http://pracowniawypiekow.pl/
Mam nadzieję, że upieczecie swoje bułeczki. Jestem pewna, że nie zawiedziecie się.
Razem ze mną piekły:
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Alina - Ala piecze i gotuje
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Asa - 6niebo
Beata - Ciasteczkowy potwór
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Coś słodkiego - Pycha ciasta
Dorota - Moje małe czarowanie
Edyta - Pasja smaku
Ela - na FB
Ewa - Ewa w kuchni
Ewa - na FB
Iwona - Izioni pyszne smaki
Iwona - Blogotowanie z pasją
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smak mojego domuKasia - Mia cucina
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Małgosia - na FB
Olga - Cukry proste
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Wiosenka - Eksplozja smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy