piątek, 18 października 2013

Waniliowe ciasto z gruszkami

Wspomnienie lata, pamiątka po pierwszych dniach jesieni. Wspaniały wypiek pełen delikatności i ulotnych chwil wspomnień, zaklętych w każdym kęsie.


Niesamowicie waniliowe, delikatne, rozpływające się na podniebieniu ciasto z gruszkami, które jeszcze dodatkowo nadziałam żurawinami. Czysta poezja.
Do tego gruszki pochodziły z zarośli, za parkiem, żurawina prosto z ogrodu zaprzyjaźnionej pani więc, ciasto było tanie, zdrowe i, ludzie, jakże dostojnie się prezentowało.





  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • duża torebka cukru waniliowego - 32 g
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • miękkie gruszki

Białka ubić na sztywno. Osobno utrzeć żółtka z cukrami, do powstania puszystej masy. Dodać do niej mąki, zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz delikatnie wmieszać ubite wcześniej białka.

Gruszki obrać, wydrążyć od spodu, a powstałe zagłębienia napełnić sparzoną żurawiną.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy- ja miałam średnice 20 cm, poustawiać w nim gruszki, posypać cukrem brązowym.
Ogonki gruszek zabezpieczyć folią aluminiową, przed spaleniem i wstawić ciasto do piekarnika na 30 min, w 180 stC

Po ostudzeniu polecam posypać je cukrem pudrem




Nie mogłam wybrać mniejszej ilości zdjęć, więc pooglądajcie sobie ;)
Potem zapraszam do piekarników- warto




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...