poniedziałek, 5 maja 2014

Zupa fasolowa

Gdy dziecko krzyczy z pokoju
- mamo chcę fasolową
a ja nie mam namoczonej fasoli, ani puszki już gotowanej, zawsze wybieram opcję wykorzystania dania naszego partnera blogowego, firmy Łabimex. Tym razem, w garze, wylądowała więc fasolka w sosie pomidorowym.



Danie jest bardzo proste. Żadna wielka filozofia. Kluczem do wyjątkowego smaku są znalezione, w parku za domem, zioła. Zastosowałam czosnaczek pospolity, dodający wspaniałego smaku czosnkowego, nieco ziela kurdybanku, o lekko orzechowym smaku oraz kilka, młodych liści mniszka lekarskiego, który dodał potrawie nieco goryczy.

Szczególne czosnaczek jest zielem wyjątkowym. Delikatnym w smaku, o charakterystycznym, czosnkowym smaku i aromacie.

Jest to roślina dwuletnia o różnorodnym wyglądzie, zależnym od fazy wzrostu. Początkowo, niskie rozetki liściowe są okrągławe, wyjątkowo "czosnkowe". Później liście stają się sercowate, nieco tracą swoje właściwości. Kwitnąca roślina jest trwała w oczekiwaniu na rozmnożenie i z zawiązanymi nasionami potrafi sterczeć wyprostowana nawet do później jesieni.

Cytując za E-zioła :
Roślina ta jest chwastem. Jej zapach jest charakterystyczny- czosnkowy, intensywniejszy po roztarciu liści. Smak liści jest ostrawy, lekko piekący.
Częścią jadalną są liście, nasiona i wierzchołki roślin. Cała roślina zawiera duże ilości olejków lotnych, które zawierają związki amoniaku i siarki. Roślina bogata jest w wiele substancji czynnych takich jak fitoncydy, garbniki, enymy, glikozydy gorczyczne, glikozydy nasercowe. Jest także źródłem wapnia, żelaza oraz fosforu a młode liście zawierają dość duzo witaminy C.
Czosnaczek wykorzystuje się w kuchni- liście daje się do sałatek, zup, sosów, placków ziemniaczanych, past itp. Zastępuje ona czosnek w potrawach.
Roślina ma działanie rozkurczowe, dezynfekujące, działa przeciwpasożytniczo. W lecznictwie wykorzystuje się także sok z liści- w stanach zapalnych skóry i nie tylko.




Warzywa obierany, kroimy w kostkę, gotujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy do nich podsmażoną cebulę i słoik fasolki. Gotujemy, doprawiamy siekanymi ziołami, sola i pieprzem. 

Zupa jest bardzo dobra i szybka :)




Co mogę powiedzieć o wykorzystanej fasolce?

Raz boleśnie odczułam łakomstwo ;) Tak ją lubię, że potrafię zjeść wszystko prosto ze słoika ;)

Jest delikatna w smaku, minimalnie doprawiona, co daje możliwości dostosowania smaku potrawy do swoich wymagań. Ponadto rozpływa się w ustach i fasole są ugotowane w stopniu zapewniającym ich odpowiednią konsystencję czyli....nie powstaje z nich paciaja na spodzie ;)

Producent pisze o niej:
Duże, gotowane ziarno fasoli w sosie z pomidorów i cebuli z dodatkiem mieszanki przypraw aromatyczno-smakowych. Doskonała potrawa na obiad lub kolację. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego !!!



Polecam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...