środa, 30 kwietnia 2014

Makaronowe gniazda z jajkiem

Wiem, ostatnio mało mnie wszędzie. Układam to i owo, w życiu, ciągle się gubiąc. Dlatego dziś ponownie propozycja wykorzystania produktu, który, dzięki współpracy z Firmą Agnesi, można znaleźć w naszej kuchni. 
W tym wpisie przedstawiamy wspaniały makaron Fettuccine, odpowiedni w smaku, z możliwością szerokiego zastosowania, jeden z naszych bardziej ulubionych makaronów. 



  • 100 g makaronu gniazda
  • jajka w ilości odpowiadającej przygotowanym gniazdom + 2 jajka do masy
  • kulka sera mozarella
  • 100 ml śmietany 10 %
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy al'dente.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy go z 2 jajkami i śmietaną. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki.
Ugotowany makaron odcedzamy, umieszczamy w kokilkach czy innych pojemnikach np do wypieku muffin.
Makaron zalewamy masa jajeczno-śmietanowo- serową ;)
Na każde "gniazdo" delikatnie wybijamy jajko.
Solimy, pieprzymy, zapiekamy ok 20 min w 180 st C



Danie wspaniale nadaje się na śniadanie, kolację, piknik, grill czy inną okazję, gdzie trzeba zaskoczyć biesiadników fajnie podanym, popularnym daniem, które na niewielu może zrobić jeszcze wrażenie.
Nasz makaron z jajkiem jest w stanie ucieszyć wszystkich.


Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...