poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Babka marmurkowa, tradycyjna.
5 jajek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml oleju
120 ml wody
1 cukier waniliowy
200 g cukru
3 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Osobno miksujemy masło, cukier i wanilię, oraz wodę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej taką samą ilość kakao.
Dużą formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Wlać ciasto jasne, następnie tą z kakao.
Pieczemy 50 min w1 80 stC
Studzimy w formie.
Do przygotowania babki użyłam kakao Deco Morreno
Wspominam o tym z tego względu, że już za chwilę wystartuje, nieco spóxniony, konkurs, w którym będzie można wybrać kakao, własnie tej firmy, oraz wspaniałą formę do babki. Wiem, że baby kojarzą się z niedawno minionymi świętami, ale wydaje mi się, że każdy będzie zadowolony z produktów i po "sezonie wielkanocnym".
Polecam Wam to kakao
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy to święte, czy nie święta- jadłoby się :D
OdpowiedzUsuńpozdrawia kulinarnylans.blogspot.com