Dzisiejsze danie to zupa pomidorowa z warzywami. Aromatyczna, pełna smaków, gęsta, tak jak lubimy.
- 0,5 kg pomidorów
- papryka czerwona
- 1/2 szklanki tartej dyni
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 L bulionu warzywnego
- 1/3 papryczki chili
- 3 gałązki selera naciowego
- kilka pieczarek z zalewy Łabimex
- kilka oliwek
- świeży tymianek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Pomidory rozdrabniamy w malakserze.
Paprykę kroimy w paski.
Dynię trzemy na tarce warzywnej - na dużych oczkach.
Seler kroimy na mniejsze kawałki
Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę . Wszystko delikatnie prażymy szczególnie delikatnie postępując z czosnkiem, żeby nie był gorzki.
Do garnka z bulionem wrzucamy pomidory, dynię, czosnek i cebulę. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, seler naciowy, pieczarki i oliwki. Dodajemy zioła, solimy i pieprzymy. Gotujemy ok 10 min.
Dodajemy pokrojoną papryczkę chili i sok z limonki.
Jeszcze kilka minut dotujemy.
Ja podałam zupę z pieczywem.
Smacznego!
ciekawy pomysł na inną pomidorową:)
OdpowiedzUsuń