czwartek, 19 lutego 2015

Rolada biszkoptowa a'la szarlotka z bezą włoską - rozpusta


Ostatnio pełno w naszej kuchni zup. Na bazie rosołu, o który pisałam nie raz, i bulionu warzywnego, o którym napiszę niebawem, robimy najróżniejsze kombinacje smakowe. Przygotujcie się, zatem na cykl zup. Szczególnie, że nadchodzi wiosna a nasze zupy są sycące, zdrowe, lekkie, proste w przygotowaniu. Na pewno, dzięki nim, wspaniale wymodelujecie sylwetkę, pozbędziecie się zimowych zapasów sadełka i z wigorem wkroczycie w cieplejszą część roku.

Tymczasem, żeby nie żywić się tylko zupkami, zaproponuję Wam dziś wspaniały przepis na ciasto. Ja robiłam je na niedzielny deser. Jest jednak wyśmienite na każdą okazję. Delikatny, czekoladowy biszkopt, smażone jabłka i beza włoska. To niebiańska uczta, prawdziwa rozpusta podniebienia. Szczególnie, że tę roladę je się również oczami. Biała, lśniąca beza palona w kontraście z mocno czekoladowym biszkoptem po prostu zachwyca.


Biszkopt

Potrzebujemy:

  • 5 jajek 
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej tortowej 
  • 25 g mąki ziemniaczanej  
  • 10 g kakao
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ściereczki


Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i cukier, ubijamy na puszystą, prawie białą masę ok 10 min.
W osobnej misce mieszamy obie mąki i kakao. Wszystko wsypujemy partiami do ubitych jajek delikatnie, ale dokładnie mieszając wszystko szpatułką.
Ciasto przelewamy na burzą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam blachy dołączonej do wyposażania piekarnika. Pieczemy ok 15 min w 180 stC.
Następnie, gorący jeszcze biszkopt, przekładamy na wilgotną, oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier i zawijamy roladę.
W takiej postaci zostawiamy biszkopt do ostygnięcia.



Robimy bezę włoską

Potrzebujemy:

  • 5 białek
  • 200 g cukru


Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, małymi partiami dosypujemy cukier, wciąż miksując masę. W połowie ubijania stawiamy miskę na garnku z wrzątkiem, robiąc kąpiel wodną. W takiej kąpieli dodajemy pozostałą część cukru ubijając białka aż staną się gęste, szkliste, ciągnące się.



Jabłka

Potrzebujemy:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • ½ łyżeczki proszku cynamonu
  • łyżkę masła


Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na płatki. Na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy cukier, dokładnie mieszając doprowadzamy do roztopienia się kryształków. Dodajemy jabłka i namoczone wcześniej rodzynki. Wszystko mieszamy i dusimy ok 10 min do momentu, aż większość jabłek się rozpadnie. Dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.


Ostygnięty biszkopt delikatnie odwijamy ze ściereczki. Nakładamy na całą powierzchnię jabłka z rodzinkami, zwijamy. Na roladę kładziemy bezę.
Ja akurat porobiłam fantazyjne wzniesienia, ale technika jest dowolna. Nie trzeba też bezy opalać. W mojej propozycji użyłam palnika cukierniczego. Beza zapachniała palonym cukrem. Opalanie uwydatniło też nierówną strukturę powierzchni.






Polecam to ciasto. Jest niebiańskie i warte grzechu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...