Rybka jest zdrowa na wszystko i każdy o tym wie. Ciężko jednak podawać ją inaczej niż filet na parze. Można oczywiście kupować gotowe słoiczki ale ja polecę zupkę rybną własnej produkcji...
Składniki:
Sposób przyrządzenia
Warzywa obierz i umyj. Brokuła pokrój na małe kawałki. Rybę ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub przetrzyj przez sitko. W garnku zagotuj wodę ok. 400 ml. Na wrzątek wrzuć marchewkę, pora i selera. Gotuj aż będą miękkie. Warzywa wyjmij z wywaru i dodaj ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieprz i masło. Marchewkę wyjętą z wywaru pokrój w drobna kostkę. Kiedy ziemniak będzie już miękki dodaj, marchewkę, rybę i brokuła. Po około 2 min. dodaj natkę zamieszaj i gotowe.
- mały filet z dorsza, mintaja lub morszczuka
- 4 różyczki brokułów
- 1-2 marchewki
- kawałek pora
- ¼ selera
- ziemniak
- posiekana natka pietruszki
- łyżka masełka
- szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia
Warzywa obierz i umyj. Brokuła pokrój na małe kawałki. Rybę ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub przetrzyj przez sitko. W garnku zagotuj wodę ok. 400 ml. Na wrzątek wrzuć marchewkę, pora i selera. Gotuj aż będą miękkie. Warzywa wyjmij z wywaru i dodaj ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieprz i masło. Marchewkę wyjętą z wywaru pokrój w drobna kostkę. Kiedy ziemniak będzie już miękki dodaj, marchewkę, rybę i brokuła. Po około 2 min. dodaj natkę zamieszaj i gotowe.
Bez brokułów tez jest smaczna i wcale nie trzeba robić wywarów itp. Ja teraz normalnie ugotowałam warzywa, na parze rybę, wszystko pod koniec zmieszałam, dodałam natkę i zajadałyśmy ze smakiem.
pyszne są zupy rybne :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie każdy je lubi no i nie każdy potrafi je gotować bo wierz mi...niejedne masakry rybne jadłam hahaha
OdpowiedzUsuń