wtorek, 27 kwietnia 2010

Krem ze szparagów po 12 miesiącu



Ruszył już sezon szparagowy więc zachęcając mamy do podania dzieciom tego delikatnego i pysznego warzywa przedstawię dzisiejszą zupę krem ze szparagów.



- 50 dag szparagów
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany lub śmietanki

Sposób przyrządzania:

Szparagi umyj, oczyść z włókien, po czym ugotuj w niewielkiej ilości lekko posolonej i osłodzonej wody z masłem. Gdy zmiękną, odetnij główki i odłóż je do wazy. Pozostałe części szparagów przetrzyj przez sito (będzie ci łatwiej, jeśli wpierw szparagi zmiksujesz), przelewając sito wywarem. Zagotuj w rondlu przecier szparagowy wraz z wywarem szparagowym i bulionem (wywarem warzywnym). Dopraw solą. Odstaw zupę z ognia, wymieszaj z żółtkami rozbełtanymi ze śmietaną i przelej do wazy ze szparagowymi główkami. Podawać można z posiekaną natką i grzankami.

W wersji szybszej:
Osobno ugotować szparagi. Gdy mamy resztę rosołu z warzywami wlewamy parę łyżek rosołu do ugotowanych już szparagów, dokładamy warzywa z tegoż rosołu i nieco podgotowujemy. Wszystko miksujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę albo i też koperek - ma zaskakująco dobry smak i ewentualnie zaklepujemy niewielką ilością śmietany.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...