Ruszył już sezon szparagowy więc zachęcając mamy do podania dzieciom tego delikatnego i pysznego warzywa przedstawię dzisiejszą zupę krem ze szparagów.
- 50 dag szparagów
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany lub śmietanki
Sposób przyrządzania:
Szparagi umyj, oczyść z włókien, po czym ugotuj w niewielkiej ilości lekko posolonej i osłodzonej wody z masłem. Gdy zmiękną, odetnij główki i odłóż je do wazy. Pozostałe części szparagów przetrzyj przez sito (będzie ci łatwiej, jeśli wpierw szparagi zmiksujesz), przelewając sito wywarem. Zagotuj w rondlu przecier szparagowy wraz z wywarem szparagowym i bulionem (wywarem warzywnym). Dopraw solą. Odstaw zupę z ognia, wymieszaj z żółtkami rozbełtanymi ze śmietaną i przelej do wazy ze szparagowymi główkami. Podawać można z posiekaną natką i grzankami.
W wersji szybszej:
Osobno ugotować szparagi. Gdy mamy resztę rosołu z warzywami wlewamy parę łyżek rosołu do ugotowanych już szparagów, dokładamy warzywa z tegoż rosołu i nieco podgotowujemy. Wszystko miksujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę albo i też koperek - ma zaskakująco dobry smak i ewentualnie zaklepujemy niewielką ilością śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy