Już są! Pojawiły się w sklepach śliczne, jędrne cukinie, które dzięki delikatnemu smakowi bardzo przypadną do gustu każdemu dzieciaczkowi a mamy szybko je przyrządzą mając dla siebie chwilkę czasu :)
Kini bardzo ta zupka smakuje i myślę, że nie jest tu wyjątkiem.
Gdy dziecko jest mniejsze można zrezygnować z dodatku czosnku i już zupką będzie się nadawała dla dzieci od 7-8 miesiąca.
cebula
mały ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
½ litra wywaru z warzyw
łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
łyżeczka cukru
sól i pieprz
pół szklanki śmietanki
Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę. Dobrze też smakuje z groszkiem ptysiowym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy