poniedziałek, 22 marca 2010

Proste przepisy dla alergika.

Kinga całe szczęście nie ma kłopotów ale...wiem, że wiele osób zastanawia się co ugotować dziecku, który jest alergikiem bowiem ograniczone produkty nieco utrudniają kulinarne zabawy.
Przedstawię zatem przepisy, które wkleiła Pscola na forum E-mama


Przepisy z sinlackiem:
ZAPIEKANKA
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki, 1 łyżka ugotowanego i zmielonego mięsa (można więcej), 1 mała ugotowana marchewka, 1 łyżka ugotowanych brokułów, 2 łyżeczki sinlac
Marchewkę ścieramy na tarce, a ziemniaki i brokuły rozgniatamy widelcem. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce nestle sinlac. W małej miseczce do zapiekanek ułóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa i brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztą ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 minut. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.

WIŚNIOWA NIESPODZIANKA
Składniki: 50ml wody, 1 płaska łyżka sinlac, 1 płaska łyżka kleiku ryżowego, 3 płaskie łyżki mąki ryżowej, 1 ml oleju, sól, 5 mrożonych wiśni (lub innych owoców).
Wymieszaj sinlac z wodą i dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki ciasta rozgniataj na placuszki, kładź na nie wiśnie i rób kulki, by cały owoc był schowany. Wrzuć na gorącą wodę i gotuj aż wypłyną. Można polać sokiem (zależy od owoców)

BUDYŃ BEZ MLEKA
Składniki: 2 kubeczki misiowego sadu (mus z nestle lub frutapura z bobovita), 100ml wody, 1-2 łyżki sinlac, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wymieszaj wodę z dwoma opakowaniami misiowego sadu, zagotuj, dodaj mąkę ziemniaczana i gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut po czym wymieszaj z Nestle sinlac. Podawaj na zimno.

LANE KLUSECZKI
Składniki: 50ml wody, 2 płaskie łyżki sinlac, 2 płaskie łyżki maki bezglutenowej z PPK, szczypta soli.
Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj make i wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Cienkim strumieniem wlewaj ciasto na wrzątek co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Odcedź i zahartuj.

SŁODKIE ŚLIMACZKI
Składniki: 2 płaskie łyżki mąki ryżowej, 5 płaskich łyżek sinlac, 1 łyżka oleju, 50mlwody, szczypta soli.
Nadzienie: uprażone jabłuszko (można wymieszać z sinlackiem do smaku i bananem gdyby było za rzadkie).
Połącz sinlac z wodą, dodaj olej, mąkę ryżową i sól, wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Placuszki posmaruj masą jabłkowo-bananową, zwiń w ruloniki i pokrój w poprzek. Naleśnikowe ślimaczki posyp odrobiną cukru.

I bez sinlaca:
RACUCHY
Składniki: 120ml mleka modyfikowanego, 3 łyżki maki gryczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej, jajko przepiórcze (może być kurze jeśli dziecko nie ma alergii, ale wtedy niecałe), szczypta cukru do smaku jeśli mlekiem jest bebilon pepti, troszkę oleju rzepakowego i uprazone jabłuszka (można dodać do cista lub posmarować placuszki)
Rozrabiamy mleko, dodajemy mąkę, jajko, olej, cukier i mieszamy. Kładziemy po troszeczku na rozgrzaną patelnie - placuszki maja być niewielkie. Trzeba poczekać aż się dobrze zetna bo nie przewrócicie na druga stronę Smile

2 komentarze:

  1. Fajnie by było gdybyś jakieś zdjęcia zamieszczała. czy Ty te pyszności wszystkie gotujesz?
    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mrofka bywam u Ciebie i to często, choć przyznam, że jeszcze się nie zapisałam na Twoich kartach.

    A żarełka prawie wszystkie gotuję. Wyjątkiem są te dla alergika - przepisy pojawiły się na prośbę znajomej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...