sobota, 20 marca 2010

Nic prostrzego nad kisiele i budynie.

Kinga nie zna jeszcze smaku słodyczy więc się ich nie dopomina. Nie chcąc jednak zupełnie pozbawiać jej "przyjemności" postanowiłam robić jej kisiele i budynie z prawdziwego zdarzenia...Mamowe, zdrowe, bez środków konserwujących i aromatów identycznych z naturalnym :)


Składniki
na Budyń - po 5 miesiącu
  • 180 ml mleka modyfikowanego
  • 8 gr maki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.
Można dodać starte jabłuszko.



Składniki na Kisiel - po 6 miesiącu
  • 100 ml soku typu bobofrut
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Fotografii nie umieszczam bo niezbyt wyjściowe mi wyszły :)

2 komentarze:

  1. Moje dzieci też długo nie znały smaku słodyczy, liczyłam na to, ze nie będą im smakować a tu niespodzianka. Jest duży plus: mleczaki miały, mają zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) słodycze dzieciom nie będą smakowały ? hahahaha
    Oj chyba nie ma takiego dziecka, które jak raz cukru posmakuje nie pokocha go na zabój...a potem siedzi taki już duży dzieć przed komputerem i nie wyobraża sobie nie mieć koło siebie kawy i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...