Nie umiem tego wydobyć ze swoich improwizacji jednak Kini chyba to nie przeszkadza - całe szczęście :)
Składniki
- 1 jajko
- 1 opakowanie twarożku kub ok 150 g twarogu
- 3 łyżki mąki
- tarta bułka
- masło
Sposób przyrządzenia
Twarożek przełóż do miseczki. Wbij do niego jajko i dosyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby nie zostały żadne grudki. Ciasto powinno być dość rzadkie. W garnku zagotuj wodę. Nabieraj ciasto na łyżkę i wkładaj na wrzątek. Gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na powierzchnię, poczekaj jeszcze chwilkę i wyjmij łyżką cedzakową. W garnuszku roztop masło i wsyp bułkę tartą. Zrumienioną bułką polej leniwe.
Twarożek przełóż do miseczki. Wbij do niego jajko i dosyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby nie zostały żadne grudki. Ciasto powinno być dość rzadkie. W garnku zagotuj wodę. Nabieraj ciasto na łyżkę i wkładaj na wrzątek. Gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na powierzchnię, poczekaj jeszcze chwilkę i wyjmij łyżką cedzakową. W garnuszku roztop masło i wsyp bułkę tartą. Zrumienioną bułką polej leniwe.
Moje są pulchne...Jak komuś wyjdą takie jak mają wyjść proszę o wskazówki hahaha
Foto oczywiście potem
smak niezapomniany.. ja uwielbiam leniwe robione przez Mamę.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Kinga będzie miała podobne wrażenia :) Choć po zjedzonym obiedzie dziś marne szanse hahaha
OdpowiedzUsuń