wtorek, 4 maja 2010

Leniwe po 12 miesiącu

Leniwe...Moja babcia robiła je niepowtarzalnie...Łyżki pukały, na wodę kładły się kształtne kluski a smak bym niezapomniany...
Nie umiem tego wydobyć ze swoich improwizacji jednak Kini chyba to nie przeszkadza - całe szczęście :)

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 opakowanie twarożku kub ok 150 g twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • tarta bułka
  • masło

Sposób przyrządzenia

Twarożek przełóż do miseczki. Wbij do niego jajko i dosyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby nie zostały żadne grudki. Ciasto powinno być dość rzadkie. W garnku zagotuj wodę. Nabieraj ciasto na łyżkę i wkładaj na wrzątek. Gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na powierzchnię, poczekaj jeszcze chwilkę i wyjmij łyżką cedzakową. W garnuszku roztop masło i wsyp bułkę tartą. Zrumienioną bułką polej leniwe.


Moje są pulchne...Jak komuś wyjdą takie jak mają wyjść proszę o wskazówki hahaha

Foto oczywiście potem

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...