piątek, 28 maja 2010

Szybko z manny.


Kaszka mana...Każda mama ma ją w pamięci jako pierwszy glutenowy posiłek dziecka...Oj ileż przy niej strachu..
Ta "potrawa" na rozszerzanie diety glutenem raczej się nie nadaje ale dla starszaka jest wspaniałym pomysłem - moim zdaniem na pyszny, pożywny np podwieczorek, czy inną przekąskę :)


Przepis jest prosty.

Nalać szklankę mleka. Ćwierć zostawić do rozmieszania w nim 4 łyżek płaskich kaszki mammy a resztę zagotować.
Do gotującego się mleka wsypać łyżeczkę cukru brązowego i wlać kaszkę rozmieszaną wcześniej.
Gotować parę minut - do zgęstnienia.
Następnie wsadzić do garnka z kaszkę ok 3 łyżek ulubionego dżemu - najlepiej swojej roboty bez konserwantów :)
Wszystko miksować do powstania gładkiej masy.
Masę przełożyć do foremek i po ostudzeniu serwować głodomorkowi :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...