sobota, 29 grudnia 2012

Alternatywa dla karpia - łosoś w orzechowej panierce.


Przepyszna paniera, delikatny smak łososia, garść ziół i prostota, to najlepsze danie na świecie, również na święta, gdy nie lubimy karpia ;)
Ten przepis obejrzałam w nowym programie, w którym Gordon Ramsay uczy gotować, zdradza tajniki dań i  ponoć ma podać całe 100 inspirujących przepisów. Niestety nie notowałam wszystkiego, więc modyfikacja jest jak najbardziej prawdopodobna, ale wyszło pysznie.


Kindze podałam wersję próbną z ziemniakami :)

Składniki:

  • garść orzechów laskowych
  • sól
  • płatki chilli
  • pęczek kolendry
  • 2 jajka
  • łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:
Filet obtaczam w jajku roztrzepanym z sosem rybnym.
Rozdrabniam orzechy, chilli i kolendrę, które dokładnie mieszam.
Filet obtaczam w jajku, następnie w mieszance orzechowej i smażę na patelni, delikatnie przewracając płaty, gdy zacznie unosić się w kuchni smakowity zapach prażonych orzechów :)
Ewentualnie dosalam, najlepiej grubo mieloną sola i podaje z...najlepiej z ryżem i brokułami, jak proponuje Szef G.R ,ale w sumie ze wszystkim smakuje wspaniale.



Polecamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...