wtorek, 1 stycznia 2013

Delikatny, wilgotny sernik

Serników jest mnóstwo. Każdy inny, każdy w wyjątkowym smaku, z cudami na kiju ;)
Nasz jest mocno wilgotny, delikatny, choć "ociekający" jednak puszysty. Waniliowy, z mocna czekolada na górze i wykończeniem z naszych skórek arbuzowych. Smak jest jak zmieszanie tradycji sernikowych, z delikatnym przysmakiem i słońcem letnich arbuzów w miodzie.


Składniki:
  • 750 g twarogu tłustego, przynajmniej dwukrotnie (ja miałam wiaderko)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, śmietankowego
  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg zmieszać dokładnie z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i ekstraktem, a  na końcu dodać również mleko. Osobno białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Do tortownicy o średnicy 26 cm, dobrze uszczelnionej papierem do pieczenia wylać masę serową (jest rzadka, czym nie trzeba się denerwować). Piec około 60  minut w temperaturze 180stC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, ale są wśród nas takie mistrzynie, którym nie opada - mi zawsze grrrr. Wystudzić i udekorować.

Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sól i kremówkę dokładnie i delikatnie mieszając.

Skórki arbuza opisałyśmy w osobnym wpisie, jakieś dwa "piętra" niżej. 



Polecamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...