czwartek, 31 stycznia 2013

Tort kanapkowy :)

Z okazji urodzin bloga Co na obiad  upiekłyśmy z Kingą tort chlebowy :)



Składniki na mały bochenek pieczony w keksówce:
(ja piekłam w formie glinianej)
-3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki drożdży instant lub 25 g świeżych 
-półtora łyżeczki soli
-3 łyżki cukru
-4 łyżki miękkiego masła
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 i 1/8 szklanki letniej wody

Gdy mamy drożdże świeże robimy zaczyn, który wlewamy do mąk.
Gdy używamy drożdży suchych do mąk wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy dokładnie. Dodajemy pozostałe składniki zagniatając z nich elastyczne ciasto. Wkładamy do miski , przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ja wszystko robię z podgrzanej mąki, dzięki czemu proces wyrastania jest szybszy a ciasto wydaje się pulchniejsze.
Gdy ciasto urośnie, przekładamy je do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Chleb wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170 stC na 40-45 minut, po pierwszych 15 minutach pieczenia smarujemy wierzch roztopionym masłem.


Uszykowałyśmy:
- wędlinę
- pomidory
- rzodkiewki
- sałatę
- szpinak nawet
- ogórka zielonego
- kolorowe papryki
- masło
- majonez

Pokroiłyśmy upieczony wcześniej chleb. Każdą kromkę posmarowałyśmy masłem i kolejno układając na sobie przekładałyśmy ulubionymi dodatkami, nie żałując majonezu :)
Dekorujemy kwiatkiem rzodkiewkowym, szpinakową chorągiewką i zajadamy :)

Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...