niedziela, 20 stycznia 2013

"Bzowe" rogale drożdżowe


Co upiec na Dzień Babci i Dziadka zadowalając wszystkich?
Oczywiście coś z drożdżami i coś wyjątkowego :)
Padło więc na rogaliki, które co prawda, miały być początkowo drożdżówkami, ale jak zaczęłyśmy kombinować, tak w ruch poszedł wałek do ciasta, cukier perlisty itd, dążąc do wykręcenia takich oto rogali - bo do rogalików im daleko ;)

Składniki:
15 g margaryny Kasia
550 g mąki pszennej
30 g drożdży
szklanka letniego mleka
2 jajka
1 żółtko + białko do posmarowania
3 łyżki cukru
pół łyżeczki cukru
100 ml dżemu ulubionego

Na lukier:
250 ml cukru pudru
ok 4 łyżek gorącego mleka na lukier



 Wykonanie:

Z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru, pół szklanki mleka zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn ruszy, wlać go do pozostałych składników i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. 

Gdy ciasto podwoi objętość uformować z niego okrągły placek. Pociąć go nożem na 12 części (promieniście, jak tort). Każdy kawałek cienko rozwałkować. Na powstałe trójkąty nałożyć dżem (ja miałam robiony samodzielnie z czarnego bzu) i zwijać wszystko od szerszej części. 

Zawinięte rogale położyć na wysmarowaną blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, można posypać cukrem perlistym, po upieczeniu polać lukrem.

Piec w 180stC przez ok 30 min - aż się zarumienią 



Smacznego

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...