Nie lubimy kombinować z rzeczy mało dostępnych, drogich czy teraz bezsmakowych. W kuchni stawiamy na regionalne produkty sezonowe i koszty, które są im niższe, tym bardziej zadowalające.
Uwielbiamy zatem brukselki zimową porą :)
Najtańsze i najlepsze...
Ten przepis zobaczyłyśmy w Sielskim Życiu (5/2012)
Składniki:
- 500 g brukselek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ząbek czosnku
- cebula
- olej
- łyżeczka kminku
- 250 ml wywaru warzywnego
- sól i pieprz
A na polewę:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- półtora łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany
- 100 g startego sera żółtego o zdecydowanym smaku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Brukselki zagotować w osolonej wodzie,pod koniec dodając sodę (5 min).
Osobno podsmażyć czosnek i cebulę, pokrojone w plasterki. Dodać przyprawy i kminek, wrzucić przestudzoną brukselkę i po wstępnym przesmażeniu podlać wywarem warzywnym.
Jajko zmieszać ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, serem , doprawić.
W keksówce, tudzież formie żaroodpornej ułożyć brukselki, zalać je masą jajeczną i piec 30 min w 210 stC.
Jest bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy