sobota, 26 stycznia 2013

Zapiekanka brukselkowa

Nie lubimy kombinować z rzeczy mało dostępnych, drogich czy teraz bezsmakowych. W kuchni stawiamy na regionalne produkty sezonowe i koszty, które są im niższe, tym bardziej zadowalające.
Uwielbiamy zatem brukselki zimową porą :)
Najtańsze i najlepsze...

Ten przepis zobaczyłyśmy w Sielskim Życiu (5/2012)


Składniki:

  • 500 g brukselek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • olej
  • łyżeczka kminku
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
A na polewę:
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • półtora łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany
  • 100 g startego sera żółtego o zdecydowanym smaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz



Wykonanie:
Brukselki zagotować w osolonej wodzie,pod koniec dodając sodę (5 min).
Osobno podsmażyć czosnek i cebulę, pokrojone w plasterki. Dodać przyprawy i kminek, wrzucić przestudzoną brukselkę i po wstępnym przesmażeniu podlać wywarem warzywnym.
Jajko zmieszać ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, serem , doprawić.

W keksówce, tudzież formie żaroodpornej ułożyć brukselki, zalać je masą jajeczną i piec 30 min w 210 stC.



Jest bardzo smaczna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...