piątek, 21 grudnia 2012

Makaron opływający smakami


Nie ukrywam, że przed świętami więcej czasu spędzam w świecie rękodzieła i więcej prac przedstawiam na blogu Sercem Szyte.
Jemy wciąż ale albo nie mam czasu na wkładanie przepisów i zdjęć "W garnku" albo, jemy coś na prędce, mało wyjściowo i w ogóle nie do ludzi ;)

Muszę jednak nadrobić zaległości i powoli podzielić się przepisami, które rozgryzamy, dopracowujemy i polecamy dalej.
Dziś jest to makaron z kaparami, anchois, oliwkami i papryczkami chilli, których wyjątkowo bałam się, ze względu na Kingę...Dziecięciu jednak danie posmakowało, więc ...

Składniki:

  • puszka anchois w oleju roślinnym
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna, średniej wielkości, papryczka chilli
  • cebula
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • kilka kaparów
  • makaron typu spaghetti  
  • świeża bazylia
  • pieprz 

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z puszki anchois, na którym podsmażamy pokrojone wcześniej ząbki czosnku, cebulę, papryczkę i ryby.
Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidory, posiekane w paski oliwki i rozdrobnione nieco kapary. Wszystko dokładnie mieszamy.
W garnku gotujemy makaron al dente, który wrzucamy do powstałego sosu.
Wszystko mieszamy, pieprzymy do smaku, gdy nasze podniebienie tego wymaga :), posypujemy pokrojoną bazylią i zajadamy :)



Danie zrobiłyśmy wg wskazówek Gordona Ramsaya, z Kursu gotowania z Gordonem Ramsayem :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...