piątek, 30 listopada 2012

Kołacz drożdżowy z orzechową kroszonką

Myśląc o cieście drożdżowym bez żadnych owoców, zawsze mam w głowie suche bochen nadający się w sam raz do posmarowania masłem i posypania cukrem czy cynamonem.
Do tego jednak podeszłyśmy z Kingą z pełną radością, mając na uwadze, że kruszonka na tym kołaczu obrodziła w orzechy włoskie, które zdradzać mogły bardzo dobre wyjście :)
Nie zdziwiłyśmy się...było pyszne choć...zniknęło w zastraszającym tempie ;)



Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
10 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
Ciasto:
3 żółtka jaj + 1 białko
75 g cukru
400 g mąki
około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
100 g stopionego masła

Wykonanie

  • Do kubka wkruszyć drożdże i dodać do nich cukier, mąkę i mleko, w ilościach przedstawionych u góry, po czym dokładnie wszystko wymieszać i poczekać aż drożdże ruszą, zwiększając swą objętość.
  • W misce utrzeć żółtka z cukrem, a gdy te staną się puszyste przesiać do nich mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wyrabiając do powstania elastycznego ciasta.
  • Odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, posmarować białekiem, posypać kruszonką i...
  1. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny, lub
  2. Wstawić ciasto od razu do piekarnika i piec je około 20 minut przy otwartych drzwiczkach, a następnie zamknąć piekarnik  i piec odpowiednio 40 minut w 180 stC
Kruszonka
Do miski wsypać równe części mąki i cukru i, połączyć je w roztopioną margaryną czy masłem oraz z około 50 g potłuczonych orzechów włoskich.



Pyszne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...