Jakiś czas temu, na swoim blogu, Pyza ogłosiła konkurs na dania z grzybami. Jako, że naniesiono nam ich nieco, postanowiłyśmy wziąć udział z zabawie, a jeden z przepisów prezentujemy poniżej.
Galaretki z grzybami
Na 6 foremek
6 dużych kapeluszy grzybów
1 marchewka gotowana
1 pietruszka gotowana
podgotowana biała część średniego pora
gałązka koperku
gałązka natki pietruszki
pieprz, sól
2 łyżeczki żelatyny
Kapelusze ugotować na wolnym ogniu do miękkości i powstania klarownego "rosołu"
Warzywa ugotować do odpowiadającej miękkości
Zioła oczyścić, podzielić na kawałki.
Grzyby wyciągnąć z "rosołu", z płynu odlać pół szklanki wywaru, w którym rozrabiamy żelatynę, po czym wszystko wlać do garnka dokładnie mieszając.
W foremkach - ja miałam sylikonowe, ułożyć kapelusze grzybów, pokrojone w plastry warzywa i zioła a wszystko zalać nieco ostudzonym wywarem grzybowym.
Przepis jest fajny, prosty i efektowny. Na pewno przyda się na przyjęcia czy inne bale, ale i do "spożycia codziennego" będzie super dodatkiem, przekąską czy czymkolwiek innym, co człowiekowi ślina na język przyniesie a...w tym wypadku przynosi, oj przynosi :)
Zapraszamy, zachęcamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy