sobota, 17 listopada 2012

Ciasto korzenne z jabłkami, już na Boże Narodzenie :)

Do świąt jeszcze bardzo ;) daleko, ale na potrzeby własne, postanowiłam zamieścić na blogu zeszłoroczny, robiony na wzór Gordona Ramsaya, przepis na przepyszne, wyjątkowe ciasto korzenne z jabłkami, podawane w kokilkach. Bardzo przy tym wystawne, szybkie w realizacji w krzątaninie przedświątecznej i zapamiętywane na długie miesiące bo, u nas robione tylko na tą jedną, wyjątkową okazję :)


Składniki:

  • mąka pszenna [125 g]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • sól - płaska łyżeczka [1 szczypta]
  • cukier [2 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • mleko [100 ml]
  • ekstrakt waniliowy [1 ml]
  • skórka z pomarańczy [1 szt.]
  • jabłka [4 szt.]
  • masło [100 g]
  • daktyle [100 g]
  • miód [2 łyżki]
  • cynamon [2 łyżeczki]



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Wrzucamy do miski 125 g przesianej mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki stołowe cukru, 50 g pokrojonego w kostkę masła i dokładnie mieszamy wszystko do powstania struktury kruszonki.
Bierzemy miarkę do płynów, wrzucamy do niej całe jajko i ekstrakt waniliowy, roztrzepujemy i dolewamy tyle mleka, aby w naczynku było w sumie 110 ml płynu. Dodaj odrobinę skórki startej z pomarańczy.
Mieszamy produkty suche z mokrymi.
Obrane jabłka kroimy na kawałki wg uznania, wrzucamy na patelnię z 50 g niesolonego masła i 2 łyżkami stołowymi miodu. Gdy powstały karmel pokryje jabłka dorzucamy 100 g pokrojonych daktyli oraz, resztę skorki startej z pomarańczy i cynamon.
Przygotowujemy 4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml.
Do każdego naczynia wrzucamy karmelizowane owoce, a na wierzchu kładziemy cienką warstwę ciasta, którą możemy posypać płatkami migdałów.
Piecz 18 minut, aż ciasto będzie złote.



Można wykorzystać wszelkie przyprawy korzenne, dodawać goździki, wanilię itd. Wyśmienicie smakuje z lodami i cukrem pudrem.
To niepowtarzalne ciasto z wariacją jabłek.
Polecam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...