niedziela, 25 listopada 2012

Kandyzowana skórka arbuza

Od wiosny myślę o świętach szykując dla najbliższych i znajomych wspaniałe, niepowtarzalne prezenty. Dżemy, powidła, marmolady, nalewki i co nie tylko, a wśród nich kandyzowane skórki arbuza...
Bardzo je lubimy gdyż powodują zaskoczenie większości obdarowanych. Nikomu do głowy nie przychodzi, że to, co zazwyczaj się wywala, można zamienić w coś na prawdę pysznego....a jakiego pięknego... :)


Składniki
1 kg skórek arbuzowych (zielonkawa część między czerwonym miąższem a zieloną, twardą skorupą)
75 dag cukru
32 g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu
skórka z 1 cytryny

Wykonanie
Wieczorem pokrojone w kostkę skórki arbuza zasypuję cukrem i odstawiam pod przykryciem (można na ok 4 godziny). Gdy wstaję nastawiam garnek na najmniejszy ogień i smażę do momentu, aż skórki staną się przezroczyste. Wówczas dodaję wanilię i skórkę z cytryny co razem podsmażam kilka minut, po czym do przygotowanych wcześniej słoików wlewam usmażone konfitury, zakręcam słoiki i odstawiam na góry dnem do wystygnięcia. Nie zagotowuję.


4 komentarze:

  1. Małgosiu nominowałam Cię do nagrody LIEBSTER BLOG sprawdź linka:http://pinupcookinglooking.blogspot.com/2012/11/nagroda-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pomocy, ten opis jest troche niekompletny :( cos pani dodaje do tych skorek, zaciekawilo mnie to - robie wlasnie dzem arbuz+maliny, i zostają mi skorki :) a tez robie to na gwiazdkowe food gifts

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko skorki z cukrem tworza konfiture?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...