poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto z winogronami






Ciasto z winogronami

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru muscovado
100 ml oliwy z oliwek
60 ml mleka
0k. 200 g drobnych winogron


Winogrona myjemy. 
Jajka "ubijamy" z cukrem i oliwą, potem dodajemy mleko. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie z mokrymi składnikami tak, jak w przypadku muffinow, żeby ciasto było lekko grudkowate. 
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto. 
Na wierzch układamy winogrona a placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC ok 50 minut do, tzw suchego patyczka. 



Do ciasta użyłyśmy drobnego cukru trzcinowego marki Cukier Królewski. Otrzymałyśmy go do testowania od właściciela marki.
Po kilkakrotnym zastosowaniu dzielimy się więc spostrzeżeniami...
Cukier ma smak cukry trzcinowego, bez naleciałości obcych smaków czy posmaków kartonika itd. 
Jego opakowanie jest wizualnie bardzo fajne, zachęcające i ładne. Kartonik posiada w bocznej ściance pomagającą miarkę oraz kilka ciekawostek pomiarowych, przepis na Creme Brulee, wyczerpujące dane firmowe i innowacyjny dozownik.
Pudełko opisane jest jako trwałe, chroniące przed wilgocią i przyjazne otoczeniu. O ile wilgoć do cukry faktycznie nie dochodzi, a procesu rozkładu nie jestem w stanie sprawdzić, o tyle kartonik już mi się powyginał od wysypywania cukry i nie raz jest to uciążliwe, gdy np jedną ręką coś ubijam a drugą walczę z kartonem...
Ogólnie jednak mówiąc, cukier jest świetny i na bank będę jego stałym użytkownikiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...