poniedziałek, 22 października 2012

Zupy dyniowe na topie.


Dynia ma moc.
Jest teraz na topie, więc często ja z Kingą robimy.
Dziś przedstawiamy dwa warianty zupy dyniowej...z czego na pierwszy rzut pójdzie wersja rozgrzewająca jako, że karary wszelkie nas dopadły i odejść nie chcą od dłuższego już czasu.
Przepis przesłała mi koleżanka, ale widziałam podobny też na blogu Lubię to...Gotowanie
Rozgrzewająca zupa dyniowa


pół kilograma dyni - ważona już obrana
1 ząbek czosnku
1 łyżka brązowego cukru
1 czerwona cebula
niewielki kawałek imbiru
1 łyżka oleju czy innej oliwy z oliwek ;)
skórka starta z 1 limonki
1 łyżeczka trawy cytrynowej 
1 łyżka przyprawy curry
pół litra bulionu warzywnego
250 ml mleczka kokosowego

W garnku dajemy olej, posiekaną cebulę, czosnek i cukier. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy trawę cytrynową i przyprawę curry i posiekany imbir. Smażymy, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, którą chwilę smażymy. Po czym dolewamy bulion i wszystko gotujcie przez 30 minut.

Ściągamy z palnika, ścieramy skórkę z wyparzonej limonki i dolewamy mleczka kokosowego.

Jeśli takiego nie posiadamy...



Składniki na mleko kokosowe wg bloga http://zdrowienawidelcu.pl/
- 1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej ekologicznych, bo większość „zwykłych” zwiera konserwant – dwutlenek siarki)
- 3 szklanki wody

Wykonanie:
1. Wiórki zalać szklanką gorącej wody, przykryć spodkiem i odstawić na 2-3 godziny.
2. Dolać 2 szklanki zimnej wody, zmiksować w blenderze.
3. Odcedzić mleko od wiórek (za pomocą gazy lub sitka z drobnymi oczkami).


Podałyśmy ją z pieczywem chrupkim, o którym niedługo napiszemy :)

Druga zupa jest całkiem zwyczajną zupą dyniową...

Zupa dyniowa pełna słońca




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...