Dobra dieta nie powinna być jednoznaczna z ciągłymi
wyrzeczeniami. Dbanie o linię zgodnie z zasadami prawidłowego odżywienia może
być zdrowe i smaczne. Nie ma diety cud. Prawidłowa utrata wagi to odpowiednie
jedzenie, dużo ruchu, zmiana nastawienia do życia. W utracie wagi ważne są
stałe pory posiłków, jedzenie żywności jak najmniej przetworzonej, dbanie o
różnorodność spożywanych pokarmów. Własnoręcznie przygotowane posiłki pomogą w
procesie zdrowego zrzucania wagi, również nie wykluczając z jadłospisu deserów.
Zrobione z dobrej jakości produktów, z ograniczeniem cukrów, tłuszczów i
konserwantów będą zdrowym posiłkiem. Dodanie do proponowanych deserów ziół nie
tylko wzbogaci je smakowo. Również wpłynie na dobrą pracę całego organizmu,
jego wzmocnienie, oczyszczenie.
Dlatego dziś polecam koniczynę czerwoną.
Izoflawony
koniczyny czerwonej działają oczyszczająco na organizm. Ponadto roślina zawiera dużo estrogenów, ważnych szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy. Jest niezastąpiona w chorobach górnych dróg oddechowych.
Potrzebne produkty:
- 50 g masła,
- 150 g mąki,
- 4 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- 250 ml wody,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 ml śmietany kremówki 30%,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 700 g płatków koniczyny czerwonej,
- 400 g cukru,
- 500 ml wody,
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem. Na wrzącą
mieszankę wsypujemy mąkę Energicznie mieszamy aż ciasto zrobi się szkliste i
będzie odchodziło od ścianek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami. Gdy
osiągnie gładkość przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy okrągłe porcje
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min w 200 st C.
Zagotowujemy wodę z cukrem. Pomarańcze dokładnie myjemy.
Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Główki koniczyny oczyszczamy np. z
ewentualnych listków, dzielimy na pojedyncze płatki. Kwiaty zalewamy syropem,
dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Odstawiamy na ok 12 godz. Po tym czasie
wszystko smażymy ok 2 godz, w razie potrzeby dolewając nieco wody.
Ptysie rozcinamy, nakładamy do nich ok łyżkę serka, na to
łyżeczkę konfitur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy