poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa selerowa

Lubię zupy ale lubię się nimi najeść, zachwycić, degustować...
Lubię jak Kini je smakują.
W sumie o to mi głównie chodzi.
Poszukuję więc smaków zapomnianych albo zupełnie nieznanych i tym sposobem znalazłam przepis na zupę selerową, którą czym prędzej zrobiłam.
Okazała się przepyszna więc podaję dalej :)
Myślę, że mogę ją zaliczyć do kategorii: Ciepło, cieplej, gorąco! - rozgrzewająca zupa bądź krem w konkursie Mistrzowie Patelni :)




1 duża bulwa selera
1/2 dużej cebuli
1/2 jabłka, obranego, pokrojonego w kostkę
2 ziemniaki
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, tymianek lub oregano do smaku
ser żółty

W garnku rozgrzać masło z lejem. Dodać obrany i pokrojony w kostkę seler, jabłko, cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć pzez ok. 5 minut na małym ogniu.
Dodać wywar warzywny, gotować ok. 20-30 minut, aż seler będzie miękki.
Zmiksować na puree, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.
Ser zetrzeć na tarce. Zupę wlać do żaroodpornych misek, posypać serem, wstawić pod rozgrzany grill.
Kiedy ser się rozpuści, podawać z ulubionym pieczywem.
Ja dodaję też podprażony na suchej patelni słonecznik czy inne nasionka :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...