niedziela, 19 maja 2013

Rybne kuleczki z szafranem wg KUKBUK

Za każdym razem, gdy na rynku pojawia się lubiany przez nas bardzo, KUKBUK, zaczyna się gonitwa po kioskach. Nie mieszkamy w wielkiej miejscowości, więc przechodzimy prawdziwe polowanie. Mogłybyśmy zamówić prenumeratę, owszem, ale chyba to bieganie po punktach, jest preludium do wspaniałych doznań, które zaostrza nasze apetyty, które skrzętnie niwelujemy przy każdym, przygotowanym przepisie.

Tym razem nie mogło być inaczej! Przygotowałyśmy, na pierwszy rzut, Kulki rybne z szafranem.


Tutaj przedstawiamy oryginalny przepis.


My postawiłyśmy na większą ilość ziół i wrzuciłyśmy do miski około 3 łyżek najróżniejszych ziół (szczypior, koper, bazylia, nać pietruszki, w ulubionej kombinacji).
Nie smażyłyśmy kulek na oliwie a oleju pozostałym z suszonych pomidorów z ziołami, w oliwie :). Zastosowany recykling spowodował, że chrupka skorupka, otaczająca miękkie i soczyste wnętrze, ma wspaniały aromat i niezapomniany smak.


Kuleczki podałyśmy z makaronem.
Ugotowany al'dente został zmieszany z otrzymanym kiedyś "ogrodem w oliwie". Owe pesto składa się z mocno posiekanych bazylii i oregano, które zatopione są w najlepszej jakości oliwie. Daje to wspaniały aromat.
Oczywiście wspaniałym pomysłem jest dodanie samodzielnie wykonanego pesto z ulubionych ziół :)

Dodatkiem, które dla nas były strzałem w dziesiątkę, są podprażone ziarna słonecznika.
Dodały chrupkości, smaku i aromatu.


Serdecznie polecamy.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...