niedziela, 19 maja 2013

Torcik z kruchego ciasta z orzechami, białą czekoladą, malinami i borówkami



W zeszłym roku, Światowy Dzień Pieczenia przywitałyśmy pulchnym ciastem ucieranym z owocami. Zrobiłyśmy mu masę zaskakujących zdjęć, bowiem placek wędrował z nami po całym  mieście. Było to 20 maja i niejedna osoba, zapewne, stukała się w czoło, oglądając nasze poczynania.








W tym roku nie trzeba było biegać po okolicy ;) ale wystarczyło wybrać z setki dostępnych ciast, zaproponowanych przez blogerki i inne piekące z sercem osoby, jedno z nich...

My wybrałyśmy :

Torcik z kruchego ciasta z orzechami, białą czekoladą, truskawkami i borówkami

Zastąpiłyśmy truskawki malinami, ale torcik mimo wszystko zachwyca.
Został zaproponowany przez cenioną przez nas blogerkę, Natalię, z blogu Mała Cukierenka. Razem z nami piekły go jeszcze 63 inne osoby :) i, zapewne tak samo jak i my, nie były zawiedzione.


Oczywiście zacytują wszystko bez zmian...

SKŁADNIKI

Na ciasto:
300g mąki (użyłam tortowej)
100g zmielonych orzechów (użyłam migdałów, orzechów laskowych i włoskich)
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny

Krem:
350g białej czekolady
500g śmietanki kremówki 30% lub 36% (z czego 250g schłodzonej)
1-2 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego

Dodatkowo:
150-200g jagód albo borówek lub truskawek umytych i osączonych
truskawki do ozdoby


1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 5 równych części i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
3. Do rondelka z grubym dnem dodać 250g śmietanki i połamaną czekoladę. Ciągle podgrzewając, mieszać, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). Masę odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki (masa ma być zimna i gęsta).
4. Dwie tortownice o średnicy 20cm, dwie o średnicy 18cm i jedną 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie wyłożyć je schłodzonym ciastem. Ciasto w tortownicy 16cm ponacinać nożem na porcje (powstaną trójkąty, których wierzchołki stykają się w środku) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170oC (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika ciasto o średnicy 16cm podzielić jeszcze raz nożem na porcje (w tych samych miejscach) i wszystkie placki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Zimną masę czekoladową wyjąć z lodówki i przez chwilę ubijać mikserem, aż masa zrobi się biała i bardziej gęsta.
6. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej wraz z aromatem i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
7. Na paterze położyć ciasto kruche o średnicy 20cm, nałożyć 1/5 masy czekoladowej (można na brzegach przy pomocy szprycy) i pospać wierzch 1/5 owoców, lekko je dociskając (truskawki drobno pokroić). Na wierzch nałożyć drugie ciasto o średnicy 20cm i znów posmarować kremem i posypać owocami. Wierzch przykryć ciastem o średnicy 18cm i postępować tak, jak wyżej do ciasta o średnicy 16cm, które układamy w okrąg wcześniej podzielonymi porcjami, ciasto będzie się łatwiej kroić. Smarujemy wierzch kremem czekoladowym i dekorujemy owocami.




Do naszego ciasta użyłyśmy produktów marki BackMit, które okazały się wyśmienitymi produktami. Świerze, bez niedogodnych zbryleń (jedynie naturalne sklejenia), niezwietrzałe i odpowiednio potraktowane orzechy dodały naszemu wypiekowi niepowtarzalnego aromatu.

Co o nich myślimy,zobaczcie:



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...