W zeszłym roku, Światowy Dzień Pieczenia przywitałyśmy pulchnym ciastem ucieranym z owocami. Zrobiłyśmy mu masę zaskakujących zdjęć, bowiem placek wędrował z nami po całym mieście. Było to 20 maja i niejedna osoba, zapewne, stukała się w czoło, oglądając nasze poczynania.
W tym roku nie trzeba było biegać po okolicy ;) ale wystarczyło wybrać z setki dostępnych ciast, zaproponowanych przez blogerki i inne piekące z sercem osoby, jedno z nich...
My wybrałyśmy :
Torcik z kruchego ciasta z orzechami, białą czekoladą, truskawkami i borówkami
Zastąpiłyśmy truskawki malinami, ale torcik mimo wszystko zachwyca.Został zaproponowany przez cenioną przez nas blogerkę, Natalię, z blogu Mała Cukierenka. Razem z nami piekły go jeszcze 63 inne osoby :) i, zapewne tak samo jak i my, nie były zawiedzione.
Oczywiście
zacytują wszystko bez zmian...
SKŁADNIKI
Na ciasto:
300g mąki (użyłam tortowej)
100g zmielonych orzechów (użyłam migdałów, orzechów laskowych i włoskich)
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny
Krem:
350g białej czekolady
500g śmietanki kremówki 30% lub 36% (z czego 250g schłodzonej)
1-2 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
150-200g jagód albo borówek lub truskawek umytych i osączonych
truskawki do ozdoby
1. Wymieszać
razem mąkę, orzechy, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać posiekaną
margarynę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto
podzielić na 5 równych części i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.
3. Do
rondelka z grubym dnem dodać 250g śmietanki i połamaną czekoladę. Ciągle
podgrzewając, mieszać, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). Masę odstawić
do ostygnięcia, następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki (masa ma być zimna
i gęsta).
4. Dwie
tortownice o średnicy 20cm, dwie o średnicy 18cm i jedną 16cm wyłożyć papierem
do pieczenia, tylko dno. Następnie wyłożyć je schłodzonym ciastem. Ciasto w
tortownicy 16cm ponacinać nożem na porcje (powstaną trójkąty, których
wierzchołki stykają się w środku) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
przez 25 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170oC (na funkcji góra-dół
180oC). Po wyjęciu z piekarnika ciasto o średnicy 16cm podzielić jeszcze raz
nożem na porcje (w tych samych miejscach) i wszystkie placki odstawić do
całkowitego ostygnięcia.
5. Zimną
masę czekoladową wyjąć z lodówki i przez chwilę ubijać mikserem, aż masa zrobi
się biała i bardziej gęsta.
6. Pozostałą
śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej wraz z aromatem i
wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
7. Na
paterze położyć ciasto kruche o średnicy 20cm, nałożyć 1/5 masy czekoladowej
(można na brzegach przy pomocy szprycy) i pospać wierzch 1/5 owoców, lekko je
dociskając (truskawki drobno pokroić). Na wierzch nałożyć drugie ciasto o
średnicy 20cm i znów posmarować kremem i posypać owocami. Wierzch przykryć
ciastem o średnicy 18cm i postępować tak, jak wyżej do ciasta o średnicy 16cm,
które układamy w okrąg wcześniej podzielonymi porcjami, ciasto będzie się
łatwiej kroić. Smarujemy wierzch kremem czekoladowym i dekorujemy owocami.
Do naszego ciasta użyłyśmy produktów marki BackMit, które okazały się wyśmienitymi produktami. Świerze, bez niedogodnych zbryleń (jedynie naturalne sklejenia), niezwietrzałe i odpowiednio potraktowane orzechy dodały naszemu wypiekowi niepowtarzalnego aromatu.
Co o nich myślimy,zobaczcie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy