środa, 27 czerwca 2012

Tarta czekoladowo truskawkowa

Tarty mi nie wychodziły.
Tarty pięknie prezentowały się na innych blogach czy czasopismach i tyle.
W końcu jednak i ja zmierzyłam się z tematem i...
Powstała tarta czekoladowa z masą truskawek na górze :)

150 g margaryny 
300 g mąki pszennej
30 g cukru
2 jajka
25 g bardzo zimnej wody
300 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
90 g gorzkiej czekolady
70 dag truskawek


Mąkę przesiać, umieścić w malakserze, dodać sól, cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i zmiksować na tzw. mokry piasek. Jajka rozmieszać z zimną wodą, lekko ubić widelcem, dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto umieścić między dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozpłaszczyć i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, na grubość maksymalnie 2 mm, wyłożyć nim formę na tartę, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć i wstawić na kolejną godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190°C, wstawić tartę, piec 20 minut do momentu, gdy boki będą lekko złote, zdjąć obciążenie i dopiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto całkowicie wystudzić. 

 

W większym garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej zmiksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...