Tarty to bardzo smaczne wypieki.
Nie tylko można z nich zrobić słodkości, ale i przepyszne dania na pozostałe posiłki, zależnie co do nich wsadzimy.
Niezmienne jest tylko ciasto.
Poszukiwania tego najlepszego trwają więc długo i mozolnie chyba, że ktoś trafi od razu na swoje ukochane.
My...znalazłyśmy właśnie ciasto na tarty godne polecenia.
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany
Ze składników na spód zagnieść ciasto - śmietanę dodając stopniowo na końcu bo, ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Wylepić nim spód i boki formy do tarty o średnicy 26-28 cm i w piekarniku nagrzanym na 180 stC podpiec go przed ok 15 minut.
O ile spód tarty wyszedł wyśmienity, wypełnienie już tak mi się nie udało.
Podobno tak właśnie ma być, bo ciasto mimo wszystko jest bardzo smaczne i delikatne, ale jak dla mnie "za szkliste" i wygląda jak zakalec hahaha.
Możliwe, że to wina mojego przedpotopowego piekarnika ;)
300-400 g owoców jagodowych
2 jajka
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g cukru pudru
Owoce wsypać do formy i zalać je jajkami zmiksowanymi ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem.
Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut.
Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch się dobrze zetnie i będzie rumiany.
Ciasto bynajmniej i mimo wszystko, godne polecenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy