piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta z owocami jagodowymi



Tarty to bardzo smaczne wypieki.
Nie tylko można z nich zrobić słodkości, ale i przepyszne dania na pozostałe posiłki, zależnie co do nich wsadzimy.
Niezmienne jest tylko ciasto.
Poszukiwania tego najlepszego trwają więc długo i mozolnie chyba, że ktoś trafi od razu na swoje ukochane.
My...znalazłyśmy właśnie ciasto na tarty godne polecenia.

250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany

Ze składników na spód zagnieść ciasto - śmietanę dodając stopniowo na końcu bo, ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Wylepić nim spód i boki formy do tarty o średnicy 26-28 cm i w piekarniku nagrzanym na 180 stC podpiec go przed ok 15 minut.



 O ile spód tarty wyszedł wyśmienity, wypełnienie już tak mi się nie udało.
Podobno tak właśnie ma być, bo ciasto mimo wszystko jest bardzo smaczne i delikatne, ale jak dla mnie "za szkliste" i wygląda jak zakalec hahaha.
Możliwe, że to wina mojego przedpotopowego piekarnika ;)

300-400 g owoców jagodowych
2 jajka
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g cukru pudru

Owoce wsypać do formy i zalać je jajkami zmiksowanymi ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem.
Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut. 
Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch się dobrze zetnie i będzie rumiany.


Ciasto bynajmniej i mimo wszystko, godne polecenia :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...