sobota, 1 września 2012

Zapiekanka dyniowo ziemniaczana z rybą w otrębach

Uwielbiamy dynię. Niestety nie mamy możliwości wypróbowania większości z nich, bo raptem olbrzymią i od święta hokkaido znajdziemy, ale i tak czekamy na pojawienie się pierwszych z nich. 
Przerabiamy je na wszystkie sposoby, a jednym z nich są zapiekanki wszelkiej maści.

Dziś najadłyśmy się po brzegi zapiekanką dyniowo ziemniaczaną, go której dorobiłyśmy jeszcze rybkę, opiekaną w otrębach żytnich Sante 


ok 500g dyni
ok. 500g ziemniakówpomidory wg uznania2 łyżki oliwy do skropieniaok. ½ łyżeczki tymianku  ok. ½ łyżeczki rozmarynu , ewentualnie po parę gałązek  zarówno tymianku, jak i rozmarynu. Wszystkie posiekane
sól, pieprz
Obrane ziemniaki włożyć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zdjąć z ognia i odcedzić (nie gotować, chodzi tylko o wstępne obgotowanie ziemniaków). Choć przyznać trzeba, że ja nie obgotowywałam.
Dynię wydrążyć z gniazda nasiennego, obrać ze skórki i pokroić na plastry wielkości przypominającej te, powstałe z ziemniaków.
Warzywa wrzucić do większej miski, Skropić 1-2 łyżkami oliwy, dodać zioła, sól i pieprz – wymieszać, tak by dynia i ziemniaki oblepiły się oliwą i przyprawami. 
Obrane ziemniaki włożyć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zdjąć z ognia i odcedzić (nie gotować, chodzi tylko o wstępne obgotowanie ziemniaków). Choć przyznać trzeba, że ja nie obgotowywałam.
Dynię wydrążyć z gniazda nasiennego, obrać ze skórki i pokroić na plastry wielkości przypominającej te, powstałe z ziemniaków.
Warzywa wrzucić do większej miski, Skropić 1-2 łyżkami oliwy, dodać zioła, sól i pieprz – wymieszać, tak by dynia i ziemniaki oblepiły się oliwą i przyprawami. 
Warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 st.C przez ok. 60 min. aż warzywa się zarumienią. 


ok. ½ łyżeczki majeranku, lub jak wyżej
cebula czerwona i zwykła
Na wierzch położyć gałązki ziół
Połowę czasu moje warzywa spędziły pod folią, a drugą połowę zarumieniały się.



Po upieczeniu podawać samodzielnie bądź z ulubionym kawałkiem mięsa czy, jak u nas ryby.



Rybę obtoczyłam w jajku i mieszance otrębów z mąką i obsmażałam na małym ogniu. Nic nadzwyczajnego, a dzięki wspaniałym otrębom ryba jest fantastyczna, chrupiąca i delikatna w smaku. Posiada, dzięki panierce, również walory opisane przez producenta jako...

Otręby żytnie są naturalnym produktem zbożowym, niezbędnym w prawidłowym odżywianiu, bogatym w błonnik oraz najważniejsze mikro i makro-elementy takie jak fosfor, magnez czy żelazo. Regularne spożywanie otrąb poprawia przemianę materii oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Dzięki zawartości magnezu i żelaza otręby pomogą w zmniejszeniu poczucia zmęczenia każdego dnia.


Na koniec dodam, że danie jest tyleż pyszne i proste, co tanie...

Dynia - ok 1 zł
Pomidor – 1 zł/ 1 kg – użyłam 1 sztukę
Ziemniaki – 0.80 gr / 1 kg
Cebula – 2 szt, ok 0.50 gr
Sól, pieprz,
Tymianek zwykły i cytrynowy z doniczki
Majeranek z doniczki

Ok 2 zł w wielkim naciągnięciu ceny na osobę a jeszcze zostanie na przekąskę lub do łasuchowania na noc, ale z tym to ciiii

A! + prąd…

Smacznego życzymy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...