środa, 12 września 2012

Obiad w 15 minut


Co na obiad w 15 minut?

Makaron z sosem pomidorowym, czosnkiem i świeżymi ziołami!



Garść makaronu typu spaghetti
5 suszonych pomidorów

4 świeże, średniej wielkości pomidory
2 ząbki czosnku
kilka gałązek ziół 
(ja miałam majeranek, bazylię, tymianek cytrynowy i zwykły, natkę pietruszki i gałązkę małą rozmarynu)
Pieprz i sól do smaku
Ser żółty do posypania -ok 2 łyżek i do sosu.


Makaron gotuję al dente .
Na patelni krótko podsmażam posiekany czosnek. Do niego dodaję pokrojone pomidory świeże,które duszę aż rozpadną się - około 5 minut. Następnie siekam zioła, kroję pomidory suszone, ścieram ser i odejmując ok 2 łyżeczek do posypania, wszystko wrzucam do sosu.
Mieszam kilkakrotnie do połączenia smaków, po czym wrzucam na patelnię wcześniej ugotowany makaron.



Danie nakładam na talerz, posypuję pozostałym serem i ubierając gałązką ziela, pałaszuję aż uszy się trzęsą ;)

Gdy mamy więcej czasu...




Bierzemy dynię
Kilka pomidorów
Cebulę, najlepiej kolorową
Olej najlepszej jakości
Sól ziołową 

Wszystko polewamy olejem, nacieramy solą ziołową i zapiekamy ok 50 minut w 180stC. Jeśli dynia będzie odpowiednio cienka, czy pokrojona drobniej czas ten skróci się relatywnie.
Ja postawiłam na dynię w dużych płatach, z których, po upieczeniu wykrawałam kulkownicą zgrabne kuleczki ;)


Pieczone warzywa stały się tym samym kwintesencją późno letniego smaku...



Niby nic a znaczy wiele...

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...