środa, 10 kwietnia 2013

Pieczony "w ciemno" - Włoski chleb czekoladowy

Razem z od dawna obserwowanym przez nas blogiem Kucharnia, wzięłyśmy z Kingą udział w akcji pieczenia chleba w ciemno. Nie wyszło nam pieczenie na zakwasie, ale od Kucharni właśnie, otrzymałyśmy wersję drożdżowa pieczonego chleba i, mimo braków sprzętowych i wciąż rozwijanych umiejętności piekarniczych, starałyśmy się sprostać zadaniu.


Nasza wersja drożdżowa została przesłana do nas po przetłumaczeniu i nie zmieniamy w nim nic...przytaczając bezpośrednio:

Zaczyn drożdżowy:
18 g mąki
9 g wody
szczypta drożdży - nie mam pojęcia jaka to ilość, bo oryginalny przepis nie podaje, ale myślę, że 1/4 łyżeczki
Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć biga, czyli właściwy zaczyn:
32 g mąki chlebowej
18 g wody w temperaturze pokojowej
+ przygotowany zaczyn drożdżowy
Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.
Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).
Etap II - wyrabianie ciasta właściwego
cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)
3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej
1 1/8 (248 g) wody
4 łyżki (71 g) miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki (25 g) kakao
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka soli
78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)
Wszystkie składniki - z wyjątkiem chispów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.
Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.
Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.
Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.
Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.
Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.
Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę - tylko czy ktoś tyle wytrzyma?!
Powodzenia!
tu wersja oryginalna na naturalnym zakwasie:

http://www.applepiepatispate.com/bread/pane-al-cioccolato-italian-chocolate/

Pane al Cioccolato - Italian Chocolate Bread Recipe | Apple Pie, Patis, and Pâté Recipes
www.applepiepatispate.com



Nasz chleb za krótko wyrastał i nie mamy odpowiedniego piekarnika, ale jest pyszny i idealny. Wszystkie wypieki można obejrzeć w albumie zbiorowym na Facebook lub odwiedzić wszystkie piekące z nami blogi w zestawieniu zbiorowym w Kucharni :)

Akcja była fantastyczna :)

8 komentarzy:

  1. piękny bochenek ;) fajnie było razem piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie. Super akcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, mi też było niesamowicie miło. Dziękuję

      Usuń
  3. Dziewczyny! Tak się cieszę, że mimo różnych przeszkód jednak nam się udało i mamy wspólny chleb! Wspaniale, że upiekłyście i dołączyły do nas na ostatnim zakręcie:)
    Pozdrawiam i do następnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana! Na bank możesz na nas liczyć :)
      Chleb był pyszny, niejednokrotnie go upieczemy a akcja pierwsza klasa :)

      Usuń
  4. swietna akcja, fajnie bylo razem piec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...