Rolady zawsze się bałam. Wydawało mi się, że musi być strasznie trudna w przygotowaniu, a już na pewno nie na moje możliwości techniczne, sprzętowe.
Odkładałam więc tworzenie kolejnych aż...wyciągnęłam słoik czarnych porzeczek, małe opakowanie śmietany kremówki i wpadłam na pomysł dołożenia do tego ciasta biszkoptowego.
Odkładałam więc tworzenie kolejnych aż...wyciągnęłam słoik czarnych porzeczek, małe opakowanie śmietany kremówki i wpadłam na pomysł dołożenia do tego ciasta biszkoptowego.
Z podanych składników byłby fajny tort, ale śmietany miałam zdecydowanie za mało. Muffinki i inne nie pasowały do całokształtu więc postanowiłam zmierzyć się z roladą biszkoptową :)
Powiem tylko jedna, żałuję, że nie spróbowałam wcześniej, bo ciasto jest pyszne, łatwe, niedrogie i do tego świetnie wygląda.
Powiem tylko jedna, żałuję, że nie spróbowałam wcześniej, bo ciasto jest pyszne, łatwe, niedrogie i do tego świetnie wygląda.
Doprawdy, da się je upiec w nawet najbardziej archaicznych piekarnikach :)
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na biały puch - około 10 min.Mąkę przesiać i na dużych obrotach połączyć z masą z żółtek.Do tego wmieszać delikatnie przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC.
Ściereczkę namoczyć i przełożyć na nią upieczony biszkopt papierem do góry. Szybko go usunąć z ciasta po czym całość delikatnie zawinąć i w takim rulonie studzić.
Kremówkę ubić bardzo dokładnie.
Przygotować dżem, w naszym wypadku był to samodzielnie robiony poprzedniego lata, dżem z czarnej porzeczki.
Roladę powoli odwinąć ze ściereczki. Położyć na folię spożywczą.
Na ciasto nałożyć dżem, następnie bitą śmietaną i wszystko delikatnie zwinąć umieszczając łączenie ciasta pod spodem.
Z filii uformować cukierek. Włożyć roladę na kilka minut do lodówki dla trzymania formy.
W tym czasie w łaźni wodnej (w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą) roztopić jedną czekoladę.
Dodać do niej ćwierć kostki masła.
Powstałą masą oblać roladę.
Udekorować.
Wypiek jest fantastyczny!
Polecamy.
Polecamy.
Gosiu, ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Grażynko :)
UsuńTo miło, że tak do mnie wpadasz i w ogóle :)
Roladę polecam z czystym sumieniem
Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu
Usuń