niedziela, 21 kwietnia 2013

Rurki kruche ze słoneczną masą karpatkową.

Odpakowałyśmy gotowe ciasto francuskie, nawinęłyśmy na rurki i upiekłyśmy. W między czasie, przeglądając internet, wpadłam na przepisy kruchych rurek z ciasta własnoręcznie robionego. Nie wyglądało na trudne, składniki miałam więc...
Zakasanie rękawów, mieszanie składników, dobieranie wypełnienia dawało nam dużo radości.
Zrezygnowałyśmy z bitej śmietany na rzecz masy do karpatek, cukier puder zastąpiłyśmy drobnym Cukrem Królewskim do wypieków i potem tylko trzeba było walczyć z chęcią zjedzenia wszystkich, tuż przed niedzielnym obiadem, na który owe słodkości zrobiłyśmy.





Składniki:

Krem
pół kostka margaryny 
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka

Rurki
500 g mąki pszennej
250 g masła
250 g kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli


Ładnie to wygląda ale spływa więc lepiej rurki położyć - nauczyłam się na własnej skórze ;)


Masa karpatkowa: 

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałe zmiksować z roztrzepanymi jajkami i mąkami. Wlać małym strumieniem do gotującego się mleka i gotować wszystko, wciąż mieszając ok 2 minut - do zgęstnienie masy. Zdjąć z ognia, przykryć folia spożywczą i ostudzić. 

Kruche rurki: 

Ciasto szybko zagnieść ze wskazanych składników. Dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, podsypać mąką i rozwałkować bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Każdą rurkę metalową posmarować masłem. Nawijać na ni paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stC lub 15 minut w 200 stC. Wystudzić, nabić kremem


Trzeba dodać również, że rurki wcale nie są takie trudne i pracochłonne, jak się wydaje prawie każdemu.
Nasze poszły w "sekundę" bo w sumie tylko chłodzenie ciasta jest najdłuższe.
Potem idzie raz dwa i już nabijamy masę do wnętrza aromatycznych rureczek :)


Smacznego

Wpis sponsorowało parę blogów z internetu, z czego Moje Wypieki wiodły prym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...