poniedziałek, 30 grudnia 2013

Babka ziemniaczana

Babkę ziemniaczaną uwielbiamy za odpowiedni smak, nadający zwykłemu nawet sosowi, wyjątkowej oprawy, oczekiwanej dawki kalorii i różnorodności podania.
Tą upiekłyśmy w formie keksowej. Uwielbiamy jednak małe babeczki z tego przepisu, które wspaniale nadają się na pikniki, zabawy urodzinowe, sylwestrowe i inne spędy przyjaciół. Wówczas babeczki są "na gryza" lub pasują do każdej kieszeni ;)
Mogą być wykorzystywane jako dodatek ale i danie główne, zamiast ziemniaków, makaronów, ryżu.

Babka często gości na naszym stole. Nie raz nawet z sosami typowo makaronowymi - np spaghetti.




  • 1 kg ziemniaków
  • ok szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 kawałek kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczki - w zależności od upodobań
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • olej do smażenia
  • półka tarta, do wysypania keksówki



 Ziemniaki trzemy na tarce warzywnej, cebule siekamy, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Miażdżymy też czosnek, ucieramy majeranek - w moździerzu, dla intensywności smaku i zapachu. Jajka rozbijamy a koksówkę smarujemy i wysypujemy bułką.

Na patelni szklimy posiekaną cebulę, smażymy boczek i obsmażamy kiełbasę.
Odciskamy nieco ziemniaki i do masy wrzucamy pozostałe składniki dania. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Gdyby masa była za rzadka, można do niej dodać nieco bułki tartej lub kaszki manny. Babka będzie bardziej zbita, ale na pewno osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia.

Pieczemy około 60 min w 180 stC

Przed krojeniem lepiej jest dać "odpocząć" babce, żeby nie zaczęła się kruszyć.



My danie podałyśmy ze strogonowem Łabimex'u 

Już wielokrotnie pisałyśmy o nim.  Cenimy go za delikatny smak i odpowiedni dobór przypraw.
Nie obfituje w sól.

Producenci piszą o nim:

To gotowe danie obiadowe w postaci dużych kawałków mięsa gulaszowego, w naszym przypadku z mięsa drobiowego oraz pokrojonej w plastry dużej ilości świeżych pieczarek. 

Całość zalana gęstym, aromatycznym sosem z podsmażoną cebulką i koncentratem pomidorowym. Strogonow marki Łabiński doskonale smakuje podawany z kaszą , ryżem lub z chrupiącym pieczywem. Z całą pewnością proponowany obiad będzie jednym z doskonałych pomysłów na smaczny, domowy posiłek.

Polecamy!



1 komentarz:

  1. Kochana mój tata robił nam taki przysmak już 25 lat temu ja na to mówię duży placek ziemniaczany hehehehe

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi spostrzeżeniami, sugestiami i innymi wyrazami obecności na blogu.
Dziękujemy

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...