Babkę ziemniaczaną uwielbiamy za odpowiedni smak, nadający zwykłemu nawet sosowi, wyjątkowej oprawy, oczekiwanej dawki kalorii i różnorodności podania.
Tą upiekłyśmy w formie keksowej. Uwielbiamy jednak małe babeczki z tego przepisu, które wspaniale nadają się na pikniki, zabawy urodzinowe, sylwestrowe i inne spędy przyjaciół. Wówczas babeczki są "na gryza" lub pasują do każdej kieszeni ;)
Mogą być wykorzystywane jako dodatek ale i danie główne, zamiast ziemniaków, makaronów, ryżu.
Tą upiekłyśmy w formie keksowej. Uwielbiamy jednak małe babeczki z tego przepisu, które wspaniale nadają się na pikniki, zabawy urodzinowe, sylwestrowe i inne spędy przyjaciół. Wówczas babeczki są "na gryza" lub pasują do każdej kieszeni ;)
Mogą być wykorzystywane jako dodatek ale i danie główne, zamiast ziemniaków, makaronów, ryżu.
Babka często gości na naszym stole. Nie raz nawet z sosami typowo makaronowymi - np spaghetti.
- 1 kg ziemniaków
- ok szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 kawałek kiełbasy
- kawałek wędzonego boczki - w zależności od upodobań
- 1 łyżka majeranku
- pieprz świeżo mielony
- sól
- olej do smażenia
- półka tarta, do wysypania keksówki
Ziemniaki trzemy na tarce warzywnej, cebule siekamy, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Miażdżymy też czosnek, ucieramy majeranek - w moździerzu, dla intensywności smaku i zapachu. Jajka rozbijamy a koksówkę smarujemy i wysypujemy bułką.
Na patelni szklimy posiekaną cebulę, smażymy boczek i obsmażamy kiełbasę.
Odciskamy nieco ziemniaki i do masy wrzucamy pozostałe składniki dania. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Gdyby masa była za rzadka, można do niej dodać nieco bułki tartej lub kaszki manny. Babka będzie bardziej zbita, ale na pewno osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia.
Pieczemy około 60 min w 180 stC
Przed krojeniem lepiej jest dać "odpocząć" babce, żeby nie zaczęła się kruszyć.
My danie podałyśmy ze strogonowem Łabimex'u
Producenci piszą o nim:
To gotowe danie obiadowe w postaci dużych kawałków mięsa gulaszowego, w naszym przypadku z mięsa drobiowego oraz pokrojonej w plastry dużej ilości świeżych pieczarek.
Całość zalana gęstym, aromatycznym sosem z podsmażoną cebulką i koncentratem pomidorowym. Strogonow marki Łabiński doskonale smakuje podawany z kaszą , ryżem lub z chrupiącym pieczywem. Z całą pewnością proponowany obiad będzie jednym z doskonałych pomysłów na smaczny, domowy posiłek.
Polecamy!
Kochana mój tata robił nam taki przysmak już 25 lat temu ja na to mówię duży placek ziemniaczany hehehehe
OdpowiedzUsuń