Któż nie lubi gołąbków? My uwielbiamy, choć prawdę mówiąc, nieco mniej w tradycyjnej wersji. Lubimy bardziej gołąbki w kapuście włoskiej, kapuście kiszonej, liściach buraka czerwonego itd.
Dziś prezentujemy więc gołąbki w kapuście włoskiej z sosem, z gulaszu wołowego w sosie węgierskim, dla dodania fajnego smaku.
- pół kg mięsa - ja biorę mięso mielone u rzeźnika, na miejscu, mieszane, wskazane przeze mnie
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- garść namoczonych grzybów suszonych
- szklanka ryżu
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do formy al'dente.
Kroimy cebulę, pieczarki, namoczone grzyby i wszystko podsmażamy.
Również smażymy mięso mielone z dodatkiem przypraw typu sól pieprz, majeranek.
Wszystko z sobą mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku i zawijamy ciasno w kapustę.
- Żeby przygotować kapustę włoską, wcale nie trzeba jej mocno gotować, przewracać w wielkim garze i stosować inne zabiegi.
Kapustę włoską "rozbieram" delikatnie na części. Każdy liść dokładnie myję i układam do miski. Miskę, z kolei, wkładam do...mikrofali, na kilka minut.
Kapusta robi się miękka, ale nie rozgotowana. Nie raz musimy tylko przyciąć grube nerwy liści.
- Żeby przygotować kapustę białą wystarczy wyciąć głąb, do kapusty wlać około pół szklanki oleju i wstawić ją na kilka minut do mikrofali ;)
Gołąbki układamy ciasto w garnku i zalewamy je sosem pomidorowym lub, jak w naszym przypadku, gulaszem ;)
Gulasz wołowy w sosie węgierskim pochodzi ze sklepu Łabimex.
Gulasz z mięsa wołowego w smacznym, lekko pikantnym sosie z pomidorów i cebuli doprawiony naturalnymi
przyprawami aromatyczno-smakowymi, doskonały zarówno z ziemniakami lub kaszą jak i świeżym pieczywem z dodatkiem bukietu sałatek naszej firmy - bałkańską, obiadową lub warzywną z pieczarkami.
Dla nas gulasz okazał się fajnym dodatkiem do delikatnych gołąbków. Dodał smaczku, który, mimo iż obawiałyśmy się, że będzie bardzo pikantny, jest delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony dla każdego.
Ma intensywny kolor, fajny zapach i ilość mięsa, która daje możliwości stworzenia dobrego uzupełnienia wielu dań.
Dziękuję. Zachęcam go wypróbować.
OdpowiedzUsuń